Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 20:17

"Οι ζωές που δεν έζησαν - 14 μικρές ιστορίες γυναικών" το Σαββατο στην Καλαμάτα

Το βιβλίο "Οι ζωές που δεν έζησαν - 14 μικρές ιστορίες γυναικών" του Σταύρου Τσαγκαράκη παρουσιάζουν αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης και το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Σακκά σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Ανδριτσάνου ψυχοθεραπεύτρια­ - μεταφράστρια. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Γεωργία Τσαγκαράκη και Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, ενώ συμμετέχει η πιανίστρια­ - συνθέτρια Αννα­ - Μαρία Μουτεβελή.

Στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει, να φέρει στο φως τη σκληρή, σκοτεινή και αθέατη πλευρά της ζωής των γυναικών... Να φανεί κυρίως το προσωπικό τους δράμα, οι διαψεύσεις και οι απογοητεύσεις αλλά και το οδυνηρό αίσθημα ήττας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους εξαιτίας της διάκρισης φύλου. Γιατί παρά τις βελτιώσεις κοινωνικές και οικονομικές, οι σημερινές γυναίκες εξακολουθούν να ζουν και να υπάρχουν υπό ένα πατριαρχικό καθεστώς, ηπιότερο ίσως από άλλοτε, αλλά οπωσδήποτε πατριαρχικό και αυταρχικό, όπως σημειώνει η ανακοίνωση.

Ο Σταύρος Τσαγκαράκης γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1949. Αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου και το 1967 ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και από το 1980 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 εργάστηκε σε πολλά σχολεία της Μεσσηνίας και τα τελευταία 15 χρόνια στο 1ο Λύκειο Καλαμάτας, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Την περίοδο 1983 ­- 85 ήταν μέλος του Συμβουλίου Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Μεσσηνίας. Το 1987­ - 88 μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΛΜΕ) Τρίπολης. Αποχαιρέτησε τα σχολεία και τους μαθητές με το βιβλίο "Το όνειρο του καθηγητή Κλήμη", στο οποίο κατέγραψε την εκπαιδευτική του εμπειρία, τις αγωνίες του για την εκπαίδευση και το όνειρό του, για ένα άλλο σχολείο.