Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 20:22

"Τα Κοντοβούνια στην Επανάσταση του 1821" το Σάββατο στη Μεσσήνη

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Γρηγ. Μουγγού "Τα Κοντοβούνια στην Επανάσταση του 1821" θα γίνει στην Μεσσήνη αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Φιλοσοφικό Κέντρο.

Ο Δημήτριος Γρηγ. Μουγγός κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο (Χαλβάτσου) Μεσσηνίας και είναι εν ενεργεία δάσκαλος στο 18ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής. Για πολλά χρόνια ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή της ιστορίας και λαογραφίας του χωριού του και της ευρύτερης περιοχής. Καρπός της πολύχρονης έρευνας του είναι τα βιβλία «Το Κεφαλόβρυσο (Χαλβάτσου) Μεσσηνίας - Ιστορικές και λαογραφικές καταγραφές» (2001) και «Λαογραφικά των Κοντοβουνίων - Μνημεία του Λόγου» (2007). Και τα δυο βιβλία του παραχωρήθηκαν αφιλοκερδώς σε Μεσσηνιακούς Συλλόγους, το πρώτο στον Σύλλογο Κεφαλοβρυσαίων και το δεύτερο στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αετοφωλιάς.

Στο τρίτο του σύγγραμμα «Τα Κοντοβούνια στην Επανάσταση του 1821» παρουσιάζει την ιστορία των χωριών της ευρύτερης περιοχής των Κοντοβουνίων, που αποτελεί την «καρδιά» της Μεσσηνίας, και τη συμμετοχή τους στον Αγώνα του 1821. Παρουσιάζονται συνολικά 62 χωριά, 55 των Κοντοβουνίων και 7 γειτονικά.