Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 21:57

Στην Καλαμάτα έγινε η πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας “Η δική μας Μαρία Κάλλας” (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Στην Καλαμάτα έγινε η πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας “Η δική μας Μαρία Κάλλας” (βίντεο-φωτογραφίες)

Η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα “Η δική μας Μαρία Κάλλας” έγινε με πρωτοβουλία της “Ε” το Σάββατο το μεσημέρι στο Cine Center Καλαμάτας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από μία επιτυχημένη πορεία σε Καναδά και Αμερική.

Το φιλμ έδειξε τη ζωή της Μεσσήνιας ντίβας, η οποία κατέκτησε το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και αποτέλεσε μία από τις πιο ισχυρές καλλιτεχνικές παρουσίες στον χώρο της όπερας. Ο κ. Τσόκας φώτισε πλευρές σχετικές την οικογένεια, το ταλέντο, τους έρωτές της. Τα γυρίσματα έγιναν στη Μεσσηνία, στο πατρικό της σπίτι, αλλά και στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερόνα, Μιλάνο).

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αμέσως μετά την προβολή, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά, με κάθε τρόπο, για να γίνει αυτή η ταινία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη του Θανάση Ψαρούλη, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. Σχολίασε πως στο πρόσωπο της Μυρτώς Καμβυσίδη είδε την Κάλλας που έψαχνε και πως αυτό το στοιχείο τον ενέπνευσε να συνεχίσει. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και αφορούσαν τόσο το οικονομικό θέμα όσο και άλλα ζητήματα, όπως την εύρεση κομπάρσων σε κάθε διαφορετική πόλη. Ομως, με κάποιο “μαγικό” τρόπο, όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν χάρη στη βοήθεια ανθρώπων που πίστεψαν στην ταινία και τελικά ο κ. Τσόκας κατάφερε να μπει με το συνεργείο και στο σπίτι της Κάλλας στο Παρίσι, αλλά και στο Σκορπιό. Τα γυρίσματα έπρεπε να διαρκέσουν συγκεκριμένα λεπτά για το κάθε σημείο, όμως εκείνος με ένταση και ευρηματικότητα, τράβηξε τις εικόνες που ήθελε, ακόμα και υπό το βλέμμα των επιτηρητών των χώρων που μέχρι τώρα, δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό. Σαν ένα αστείο περιστατικό της … περιπέτειας του Σκορπιού, ανέφερε πως εκεί τους παρατέθηκε ένα πολύ πλούσιο γεύμα, μετά από το οποίο ήταν δύσκολο να ξαναμπούν σε ρυθμούς δουλειάς!

Δήλωσε ακόμη πως ο ίδιος είναι από την Πρέβεζα και ζει στη Σουηδία και πως γνώρισε τη Μεσσηνία καλύτερα, μετά από το φιλμ που γύρισε για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Μέσα από το πρόσωπο της Μυρτώς, κατάφερε να κάνει αυτό που είχε ως στόχο. Να δείξει τη θλίψη και τον πόνο που κουβαλούσε μέσα της η Κάλλας. 

Με τη σειρά της η πρωταγωνίστρια Μυρτώ Καμβυσίδη ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην ταινία, εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάλεσε τους αρμόδιους να βοηθήσουν στο να εδραιωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Κάλλας, εδώ στη Μεσσηνία. “Ας μην ψάχνουμε την ανάπτυξη από μακριά, έχουμε τον πλούτο σεδώ, στον δικό μας τόπο, μην το ξεχνάμε αυτό” είπε και έδωσε το παράδειγμα μεγάλων μουσικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μότσαρτ, τους οποίους οι γενέτειρες προβάλλουν με κάθε τρόπο.


NEWSLETTER