Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 18:01

«Για Σίκινο, Ανάφη, Αμοργό» της Γιώτας Αργυροπούλου αύριο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Ενας περίπλους στο ευλογημένο όσο και πολύπαθο Αιγαίο θα είναι, σύμφωνα με τη Μεσσήνια ποιήτρια Γιώτα Αργυροπούλου, η αυριανή παρουσίαση της νέας ποιητικής της συλλογής με τίτλο «Για Σίκινο, Ανάφη, Αμοργό». 

Στο περιθώριο της σχετικής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε χθες στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, η ποιήτρια είπε ότι κι ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου υπήρξε μια περιπέτεια - καθώς άλλαξε αρκετές φορές και για διάφορους λόγου, μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Αναφορικά με τη συλλογή, η κ. Αργυροπούλου σημείωσε ότι στο Αιγαίο, ένα πανάρχαιο θαλάσσιο σταυροδρόμι σημαδεμένο από σεισμούς, πολέμους, εκρήξεις, ήταν πάντοτε δύσκολη η εγκατοίκηση, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα τα νησιά έγιναν τόποι αμεριμνησίας για τους νέους όλου του κόσμου· μια αίσθηση που τραυματίστηκε όμως πάλι πρόσφατα από την αθρόα μετανάστευση και τους πνιγμούς προσφύγων, ιδίως μικρών παιδιών. Αυτή τη νοητή διαδρομή ακολουθούν τα ποιήματα της συλλογής - πολλά εκ των οποίων είναι γραμμένα σε βάθος τριακονταετίας και στο βιβλίο συνυπάρχουν με ορισμένα νεότερα. Το πρώτο του βιβλίου μάλιστα («Εφτά χρονώ αντίκρισα τη θάλασσα») είναι απολύτως βιωματικό, ανεφερε η ποιήτρια απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είπε πως ήταν ένα απ' τα συγκλονιστικότερα βιώματα της ζωής της, όταν είδε πρώτη φορά τη θάλασσα, στην Καλαμάτα, και περιέγραψε τη δυσκολία των γονιών της να τη στέλνουν από το Διαβολίτσι για θαλάσσια μπάνια... όπως είχε συστήσει ο γιατρός.

Η σύνθεση των 45 μικρών ποιημάτων με άξονα το Αιγαίο είχε την τύχη, όπως τόνισε στη συνέχεια η δημιουργός τους, να κυκλοφορήσει από τον οίκο Gutenberg με την επιμέλεια του φημισμένου τυπογράφου Γιάννη Μαμάη -τον οποίο και ευχαρίστησε προσωπικά-, σε ένα βιβλιαράκι κόσμημα, σχεδόν χειροποίητο. Η κ. Αργυροπούλου ευχαρίστησε επίσης την Καλαματιανή συνταξιούχο γιατρό Κυριακή Κατσαμπά, για τα μικρά σχέδια των πλοίων με τα οποία κόσμησε αφιλοκερδώς τους τίτλους των ενοτήτων. 

Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης η ποιήτρια σε όλους τους ομιλητές που συμμετέχουν φιλικά στην αυριανή βιβλιοπαρουσίαση, όπως και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη που διέθεσε το χώρο για τη συνέντευξη - κάνοντας λόγο για «συγγένεια αίματος», καθώς και η ίδια ασχολήθηκε επί χρόνια με τις Σχολικές Βιβλιοθήκες: έναν θεσμό που δυστυχώς, όπως σημείωσε, καταργήθηκε. Με ιδιαίτερη αγάπη απευθύνθηκε, τέλος, η κ. Αργυροπούλου στη φιλόλογο Στέλλα Καρλαύτη, πρόεδρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η οποία ήταν παρούσα και στην πρώτη παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κρατώντας μάλιστα τριαντάφυλλα. Μια χειρονομία από αυτές που, όπως είπε η ποιήτρια, δεν ξεχνιούνται. 

Η πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, μίλησε για τις εξωστρεφείς δράσεις του φορέα, ο οποίος προσπαθεί σταθερά να προωθεί την ελευθερία της έκφρασης και να φέρνει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε επαφή με τη Βιβλιοθήκη. Για την κ. Αργυροπούλου είπε ότι το 1998 εξέπληξε το κοινό και τους συναδέλφους της με την πρώτη της συλλογή «Τοιχογραφία της Ανοιξης», με την οποία μπήκε δυναμικά στην ποίηση και συνεχίζει έκτοτε απερίσπαστη να δίνει τον καλύτερο εαυτό της. 

Στη συνέχεια η κ. Καρλαύτη αναφέρθηκε στην αυριανή εκδήλωση - η οποία διοργανώνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και τις Εκδόσεις Gutenberg, ώρα 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας. Εκτός από την ίδια, θα μιλήσουν επίσης ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας και η κριτικός λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου. Ποιήματα θα απαγγείλει ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Γεωργία Ψαραδέλλη, τη Σοφία Δρακοπούλου και τον Κωνσταντίνο Φουντούκη.

Π.Α.