Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 15:08

Αποκαλυπτήρια προτομής του Αγίου Χρυσοστόμου μητροπολίτη Σμύρνης στην Καλαμάτα

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγίου Χρυσοστόμου μητροπολίτη Σμύρνης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής, στο προαύλιο του ναού της Ανάληψης, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.

Την προτομή αποκάλυψαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, παρουσία αρκετού κόσμου, μεταξύ των οποίων και δημότες με μικρασιατική καταγωγή.

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Χαντζής, που ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης ήταν σύμβολο αγάπης προς το Θεό και χρέους προς την πατρίδα. Παρατήρησε πως λειτουργούσε ως αναμφισβήτητος εθνάρχης του μικρασιατικού ελληνισμού και ανέφερε ότι για την κατάρρευση του μετώπου στη Μικρά Ασία ευθύνονται ο εθνικός διχασμός και η παρεμβατική στάση των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων. Ενημέρωσε ότι η Καλαμάτα ήταν κέντρο υποδοχής Μικρασιατών προσφύγων και πως στο προαύλιο της εκκλησίας της Ανάληψης διέμεινε πλήθος προσφύγων. Κλείνοντας, παρατήρησε ότι δεν χρειάζονται διχασμοί, εγωισμοί και ίντριγκες, αλλά ομοθυμία και πίστη στις αρχές του έθνους και της διδασκαλίας του Χριστού.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Π. Νίκας επεσήμανε ότι ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης αποτελεί θρησκευτικό και εθνικό παράδειγμα και ζήτησε συγγνώμη που “αργήσαμε να τιμήσουμε το μικρασιατικό ελληνισμό”. Είπε ότι “εδώ έφθασαν 4.000 με 5.000 πρόσφυγες” και σημείωσε πως “μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους και βοήθησαν την πόλη αναπτυξιακά”.

Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας παρουσίασε το τραγούδι “Η Πέργαμος”, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού - συνταγματάρχης Αναστάσιος Κολέζας, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Φώτης Καραλής και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Αργυρώ Μητράκου, της Ενωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας Καλλιόπη Ανδρινοπούλου και της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας “Η Ιωνία” Ευγενία Γιαννοπούλου.