Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 09:43

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Κάστρο Καλαμάτας και τους Αγίους Αποστόλους 

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Κάστρο Καλαμάτας και τους Αγίους Αποστόλους 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας - Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Ερευνας και Μουσείων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της για το 2018 θα πραγματοποιήσει τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

1) Στον ναό των Αγίων Αποστόλων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Γνωρίζοντας έναν βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας”. Σκοπός του είναι να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, μέσα από το παράδειγμα ενός πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου της πόλης, του ναού των Αγ. Αποστόλων. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2018 και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).

2) Στο Κάστρο της Καλαμάτας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Και στην κορφή… το κάστρο!”. Σκοπός του είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώρο του κάστρου της Καλαμάτας, και μέσω αυτού να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία ενός μεσαιωνικού κάστρου (ορολογία των επιμέρους τμημάτων του). Παράλληλα, θα αναδειχθεί η διαχρονική σημασία της αρχιτεκτονικής και της οχυρωματικής λειτουργίας των κάστρων γενικά, μέσα από την αναφορά σε αντίστοιχα κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για δεύτερη χρονιά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου). Θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Απρίλιο - Μάιο 2018, και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στα εξής τηλέφωνα: 27210 22534 και 26770 (Ιωάννα Γρηγοροπούλου και Κωνσταντίνα Γερολύμου).


NEWSLETTER