Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 08:13

Εντυπωσιακή παρουσίαση της Αρχαίας Μεσσήνης από τον Πέτρο Θέμελη

Γράφτηκε από τον

 

Ως “πόλη παλίμψηστο” χαρακτήρισε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης την Αρχαία Μεσσήνη, μιλώντας στην εκδήλωση “Αρχαία Μεσσήνη 1986-2018”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο γεμάτο κόσμο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών -τον οποίον προλόγισε ο Νίκος Ζαχαριάς αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου- διευκρίνισε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδει απόλυτα την πραγματικότητα, καθώς στην Αρχαία Μεσσήνη και τον περίγυρό της συνυπάρχουν δομές και κτήρια που καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονικό πλαίσιο, από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, ο Π. Θέμελης αναφέρθηκε στο πλήθος των μνημείων και το κοπιώδες ανασκαφικό, αναστηλωτικό και καταγραφικό έργο που διενεργείται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, διανθίζοντας την ενδιαφέρουσα αφήγησή του με εικόνες και υλικό από την πορεία των εργασιών. Οπως παρατήρησε ωστόσο, το έργο που συντελείται στην Αρχαία Μεσσήνη χρειάζεται πέρα από τον ανθρώπινο κόπο και οικονομική ενίσχυση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις παρέχεται από ιδιώτες. Ιδιαίτερα δε επισήμανε ο καθηγητής τη σημασία που έχει η “χρήση” του χώρου, τόσο μέσα από εκδηλώσεις που φιλοξενεί στο Αρχαίο Θέατρο, το Βουλευτήριο και βεβαίως το Στάδιο, όσο και από την καθημερινή, ολοένα αυξανόμενη, επισκεψιμότητα, τονίζοντας ότι αποτελεί ξεχωριστή χαρά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του στις ανασκαφές να υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί, ρωτά και ενδιαφέρεται για την πόλη, η οποία μέρα με την ημέρα αποδίδεται στο σήμερα και περιμένει με προσδοκία ένα ακόμα πιο σημαντικό αύριο...

Β.Γ.Μ.