Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 07:53

Πλούσιο πρόγραμμα το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Πλούσιο πρόγραμμα το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

 

 

Πολλά σεμινάρια, εργαστήρια και εκθέσεις περιλαμβάνει το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, το οποίο θα διαρκέσει από 7 ως 13 Μαΐου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Δευτέρα 7 Μαΐου: 10 π.μ. - 12 μ. Ιρίνα Μπόϊκο (White puppet) στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2 (120 λεπτά): εργαστήρι μαρμότας για παιδιά δημοτικού (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12). Στο εργαστήρι αυτό, με διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά θα μάθουν για την τέχνη του κουκλοθέατρου, θα κατασκευάσουν μια κούκλα μαρότα και θα φτιάξουν μαζί μια ιστορία, παρουσιάζοντάς την με τις κούκλες που έφτιαξαν! (δωρεάν σε μαθητές δημοτικού).

- Δευτέρα 7 Μαΐου: 6 μ.μ. από την Ιρίνα Μπόϊκο στην Πειραματική Σκηνή (120 λεπτά): εργαστήρι κουκλοθεάτρου για ενήλικους (μέχρι 20 άτομα). Ενα δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικο κοινό, που θα παρουσιάζει την τέχνη του κουκλοθέατρου, όπου πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις, θα φτιαχτεί μια γαντόκουκλα ή μια μαρότα με τη δική της ιστορία (συμμετοχή 10 ευρώ).

-Τρίτη 8 Μαΐου: 10 π.μ. από το Δημήτρη Σαρρή “Γη-γαντοπολιτεία”, κουκλοθέατρο με γάντια, 90 λεπτά, τάξεις: Α΄- ΣΤ΄ (διάρκεια 90 λεπτά), δωρεάν για μαθητές δημοτικού.

- Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Μαΐου: 6 μ.μ. από την Ιρίνα Μπόϊκο εργαστήρι κουκλοθέατρου για γονείς και παιδιά από 4 ετών (2 συναντήσεις από 90 λεπτά) – στην Πειραματική Σκηνή (Ευριπίδου 2). Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται στους γονείς με τα παιδιά τους, και έχει ως στόχο μια δημιουργική συνεργασία μικρών και μεγάλων, συν- έμπνευση, ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας (συμμετοχή 10 ευρώ το ζευγάρι, γονιός και παιδί).

- Τετάρτη 9 Μαΐου: 5.30 μ.μ. από τη Μαρία Μπατζανοπούλου, εργαστήρι θεατρικής κούκλας με κάλτσα (Ομάδα “Ζουζουνοφωλιά”). Για παιδιά από 5+ ετών (μέγιστος αριθμός παιδιών 20), διάρκεια 90 λεπτά, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος όροφος (συμμετοχή 5 ευρώ).

- Παρασκευή 11 Μαΐου: 6 μ.μ. από τη Φαίη Τσίτου μουσειοπαιδαγωγό (“Paper theatre/toy theatre”), διάρκεια 120 λεπτά: σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς - καλλιτέχνες με θέμα την ιστορία και την τεχνική του θεάτρου από χαρτί, στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2 (άτομα 20). Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για την ιστορία και την πρακτική των χάρτινων φιγούρων. Πειραματίζονται με τον σχεδιασμό (σενάριο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κατασκευή φιγούρων/σκηνικών) μιας παράστασης από χαρτί, αναπτύσσουν και παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση με αφορμή μουσειακά αντικείμενα της επιλογής τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, εξετάζεται επίσης το κουκλοθέατρο ως ένα ερμηνευτικό και επικοινωνιακό παιδαγωγικό εργαλείο, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μια παράσταση θεάτρου από χαρτί (συμμετοχή 10 ευρώ).

- Σάββατο 12 Μαΐου: 4 μ.μ. από το θεατρολόγο Σέργιο Σοφικίτη και τη μουσικό Κατερίνα Πετρουλάκη (180 λεπτά): σεμινάριο θεατρικής αγωγής και μουσικοκινητικής για ενήλικες (20-25 άτομα) στην Πειραματική Σκηνή, Ευριπίδου 2. Μια επανάληψη του επιτυχημένου σεμιναρίου στο 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας. Το πρόγραμμα αποτελείται από τις εξής ενότητες: κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και δραματικής έκφρασης, παιχνίδια ρόλων, αξιοποίηση μιας ιστορίας, δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων, κύκλος κινητικής έκφρασης - αγωγής του ρυθμού του λόγου και μουσικοκινητική αγωγή (συμμετοχή 10 ευρώ).

- Σάββατο 12 Μαΐου: 12.30 το μεσημέρι: θέατρο δρόμου, μουσική παρέλαση με γιγαντόκουκλες (90 λεπτά). Οι γιγαντόκουκλες της έκθεσης και όχι μόνο, θα ζωντανέψουν το Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι και θα ξεκινήσουν μια μουσική παρέλαση «κουκλοπερπατώντας» παρέα με όλους τους φίλους τους μεγάλους και μικρούς, από το κτήριο της Φιλαρμονική Καλαμάτας. Θα διασχίσουν τη Πλατεία 23ης Μαρτίου, τον Πεζόδρομο Αριστομένους, συνοδεία ζωντανής μουσικής και της Μπαντίνας της Δημοτικής Φιλαρμονικής και πλήθος κόσμου και θα καταλήξουν στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το ΔΗΠΕΘΕΚ, κάνοντας μια μεγάλη γιορτή.

- Κυριακή 13 Μαΐου: 5 μ.μ. στην Πειραματική Σκηνή: σεμινάριο εμψύχωσης θεατρικής κούκλας για ενήλικες (3 ώρες, άτομα 25) από το Χρήστο Αυτσίδη (κουκλοθέατρο “Χαρτούμ”). Απευθύνεται σε ανθρώπους εργατικούς, ευαίσθητους, ρομαντικούς, που μπορούν να πιστέψουν το «απίστευτο»  και να θέλουν να γνωρίσουν το μαγικό τρόπο να δίνεις ζωή σε μια κούκλα μέσα από την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και  την έκφραση (10 ευρώ).

- Κυριακή 13 Μαΐου: 1 το μεσημέρι στο Πάρκο Σιδηροδρόμων: ανοικτό εργαστήρι θεατρικής κούκλας για παιδιά 4 +, από την κουκλοπαρέα της Πειραματικής Σκηνής και τους εθελοντές (90 λεπτά, προετοιμασία για 120 παιδιά). Σε ένα ειδυλλιακό  περιβάλλον, δίπλα στην παιδική χαρά του Πάρκου, η «Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής,  μαζί με εθελοντές δημιουργεί παρέα με παιδιά μια μικρή θεατρική κούκλα, φέρνοντας όλα σχεδόν τα υλικά. Τα παιδιά επεμβαίνουν εικαστικά και ζωγραφίζουν τα ρούχα της και μαζί με τους εθελοντές μουσικούς Ελένη Χρηστίδου και Πάνο Ταντή παίζουν και συμμετέχουν σε ένα χαρούμενο μουσικοθεατρικό παιχνίδι (συμμετοχή δωρεάν).

- Δευτέρα 7 έως Κυριακή 13 Μαΐου: έκθεση γιγαντόκουκλας στο φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας από την Πειραματική Σκηνή. Κούκλες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους που, είτε έγιναν ήρωες και πρωταγωνίστησαν σε διάφορες παραστάσεις της Πειραματικής τα 18 χρόνια που ασχολείται η «κουκλοπαρέα» του Συλλόγου με το κουκλοθέατρο, είτε δημιουργήθηκαν μέσα από εργαστήρια, στα οποία δίδαξε η κουκλοποιός Λέττα Πετρουλάκη σε ενήλικες. Οι γιγαντόκουκλες έχουν κατασκευαστεί με διάφορα υλικά και τεχνικές, η επικρατέστερη είναι η τεχνική papier-mâché, η οποία είναι από τις καλύτερες, λόγω του μικρού βάρους και του φινιρίσματος που εξασφαλίζει.

- Για συμμετοχή στα σεμινάρια – εργαστήρια (εκτός της εκπαιδευτικής ζώνης): 27210 21653, 27210 82864, 6977-437279, 6971-540945, Pei.ski.kal@gmail.com, lettapet@gmail.com.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (www.peiramatikiskinikalamatas.com/puppetfest/metafestival.sch.gr).