Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 07:52

Μια ιδιαίτερη ιστορία ζωής αφηγήθηκαν 50 μαθητές στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Μια ιδιαίτερη ιστορία ζωής αφηγήθηκαν 50 μαθητές στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (φωτογραφίες)

 

Μια ιδιαίτερη ιστορία ζωής αφηγήθηκαν 50 μαθητές και μαθήτριες από 4 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας χθες, στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Η ιστορία αφορά ένα αγόρι που ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Ο πόλεμος το διώχνει μακριά από την πατρίδα. Ξεκινά έτσι, με μια βαλίτσα, το δικό του μακρύ, ριψοκίνδυνο αλλά και αναπόφευκτο ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες. Στο ταξίδι γνωρίζει ένα κορίτσι. Εφυγε και αυτό αθέλητα, χωρίς να κοιτάξει πίσω. Η Κρίσια και ο Ναζ, που από παιδιά γίνονται πρόσφυγες, ελπίζουν ότι στην άλλη μεριά του κόσμου όλα θα είναι αλλιώτικα.

Στην άλλη μεριά του κόσμου ζει η Αϊσέ. Πνίγει τα δάκρυά της, κρατάει τον πόνο της βουβό και γίνεται σκληρό καρύδι. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα αλλά τουλάχιστον είναι όλοι ζωντανοί.

Αυτή είναι μια ιστορία που δεν έχει τέλος. Μια ιστορία για τις σκοτεινές πλευρές της ζωής: τον ξεριζωμό, την απώλεια, τη φτώχεια, το μίσος. Αλλά και μια ιστορία για τη δύναμη των ονείρων μας, για το θάρρος, τη φιλία, την αγάπη. Μια ιστορία για τους χιλιάδες Ναζ, Κρίσια, Αϊσέ που αναζητούν στη Δύση μια ασφαλή παιδική ζωή.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Τα παιδιά από το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το Γυμνάσιο Διαβολιτσίου καταχειροκροτήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Την επιμέλεια της παράστασης είχαν οι εκπαιδευτικοί: Αναστασία Αποστολοπούλου, Στάθης Κούβελας, Αλκη Δίμιζα, Δήμητρα Τζανετάκη, Ελένη Λεμπέση, Χριστίνα Δίμιζα, Ειρήνη Σταθοπούλου, Αθηνά Κολαϊτη. Τη σκηνική σύνθεση ανέλαβε η Χριστίνα Δίμιζα και το συντονισμό η Δήμητρα Τζανετάκη και η Γεωργία Τζήλου.

Την προσπάθεια των μαθητών τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός διευθυντής Π. Πετρόπουλος, ο διευθυντής  Β'/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας Γ. Σταματόπουλος, η σύμβουλος φιλολόγων Δ. Σταθοπούλου, η υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων Γ. Παπαδοπούλου, οι διευθυντές των συνεργαζόμενων σχολείων και εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας η Α. Μπελογιάννη, πρόεδρος της "Φάρις".

«ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ;»

Οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους οι οποίοι είναι επιμορφωμένοι από το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και διερεύνησαν με βιωματικό τρόπο θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και τις πολιτισμικές διαφορές, με αφορμή τα παραπάνω αναφερόμενα κείμενα.  Δημιούργησαν ένα ενιαίο θεατρικό δρώμενο που περιγράφει το ταξίδι των παιδιών που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους. Σ' αυτή την παράσταση  οι μαθητές μιλούν με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο για τα δικαιώματα των παιδιών και την ανάγκη τους να ανήκουν, να νιώθουν ασφαλή και να ονειρεύονται.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στη Μεσσηνία από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

• Οι φωτογραφίες από την παράσταση είναι του Νίκου Ηλιόπουλου