Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 14:36

Το Μανιατάκειο Ιδρυμα έκοψε την πίτα του

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, σε μια δύσκολη βραδιά για την ελληνική οικονομία, όπου στη Βουλή οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συζητούσαν τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, το Μανιατάκειον  Ίδρυμα έκοψε την προγραμματισμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην Αθηναϊκή Λέσχη.
Εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος και της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καλεσμένοι ήταν προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της ενέργειας που ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, ο τ. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επίτιμος δημότης Κορώνης Δημήτρης Σιούφας, ο τ. διοικητής της Δ.Ε.Η. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ο τ. διοικητής της Δ.Ε.Η. Ραφαήλ Μωησής, ο τ. πρόεδρος του ΙΓΜΕ και καθηγητής Μεταλλευτικής Χαράλαμπος Τσουτρέλης, ο τ. διοικητής του Ι.Κ.Α. και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Γιώργος Μέργος, ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Ιωσήφ Χασσίδ και άλλοι.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιατάκης και ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, μίλησαν για τις δραστηριότητες του ιδρύματος και αναφέρθηκαν στο ζήτημα μείζονος σημασίας που έχει προκύψει στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης, στο Δήμο Πύλου Νέστορος και την ευρύτερη Μεσσηνία, το οποίο αφορά στη δημιουργία λιγνιτικών πεδίων και την εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης και τη μεταφορά του στην Μεγαλόπολη.
Σημαντική και επίκαιρη ήταν η εισήγηση του καθηγητού του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  Γρηγορίου-Ευαγγέλου Καλαβρού, ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Από το δεσποτικό κράτος στο κράτος δικαίου», που με σχηματικό τρόπο εξήγησε πως έχει προκύψει η γνωστή σε όλους μας έκφραση «μπάρμπας στην Κορώνη».
Με την ευχή για μια καλή και δημιουργική χρονιά έκοψε την πίττα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συνεργασία του Μανιατακείου Ιδρύματος με την Ιερά Μετρόπολη Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στο «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας».
Τέλος ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος ανέφερε ότι σε εποχές οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, τα κοινωφελή ιδρύματα μπορούν να γίνουν πολύπλευροι μοχλοί ανάπτυξης, δεδομένης της μεγάλης περιουσίας που διαθέτουν. Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως να γίνει είναι να εκσυγχρονιστεί ο απαρχαιωμένος νόμος που τα διέπει, μέσω ενός νέου θεσμικού καθεστώτος που θα ξεπερνά τη γραφειοκρατία, με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.  

Από το Μανιατάκειο Ιδρυμα