Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 16:54

Ο Μιχ. Πρεπόνης για πρώτη φορά στη Μεσσηνία: Η νύχτα με συμφέρει” στο “Αrt farm – Αγρόκτημα Μαρίνη”

Γράφτηκε από την

Η μουσική παράσταση του Μιχάλη Πρεπόνη “Η νύχτα με συμφέρει” έρχεται στο “Αrt farm – Αγρόκτημα Μαρίνη” το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ.

Το “Art Farm”, το πρότυπο πολιτιστικό αγρόκτημα της Καλαμάτας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Μεσσηνία τον πολυοργανίστα και συνθέτη Μιχάλη Πρεπόνη ο οποίος το Σάββατο 28 Ιουλίου θα παρουσιάσει ζωντανά μαζί με την πενταμελή ορχήστρα του τον δίσκο «Η νύχτα με συμφέρει» (Κάπα Εκδοτική, Δεκέμβριος 2017).

Ο δίσκος [cd] περιέχει 16 τραγούδια σε ποίηση του Νίκου Καρούζου. Μόνον που σε καμιά περίπτωση αυτό που ακούμε δεν θυμίζει… «μελοποιημένη ποίηση», όπως την έχουμε συνηθίσει. Τα περισσότερα τραγούδια έχουν ως πυρήνα την τζαζ αρμονική ατμόσφαιρά και οι ρυθμοί τους είναι «πρόγονοι» ή… «απόγονοι» της τζαζ: μπλουζ, φανκ, σουίνγκ, τάνγκο, ρέγγε, ατμοσφαιρικό μπιτ εναλλάσσονται ακόμα και στο… ίδιο κομμάτι!

Οι «πλούσιες» ενορχηστρώσεις και η πληθωρική χρήση των οργάνων (πνευστά, ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, κοντραμπάσο, τύμπανα, πιάνο) αναδεικνύουν τις απλές μελωδίες του Μιχάλη Πρεπόνη και μαζί τους τον «καρουζικό» λόγο.

Η όλη ατμόσφαιρα του δίσκου «Η νύχτα με συμφέρει» φέρνει στον νου τις «αφηγηματικές» φόρμες του Randy Newman ή του Tom Waits, οι ενορχηστρώσεις έχουν κάτι από τη νεοϋορκέζικη αστική μετα-τζαζ του John Lurie ή του Marc Ribot, αλλά οι μελωδίες «βγάζουν» μια ελληνικότητα και ξετυλίγονται με την ίδια «ελευθεριότητα» με την οποία ο Παύλος Σιδηρόπουλος προσέγγιζε τα ρεμπέτικα…

Μια μέρα μετά την παρουσίαση του δίσκου «Η νύχτα με συμφέρει» στη γενέτειρα του Νίκου Καρούζου, το Ναύπλιο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), σε μια συναυλία που θα γίνει μπροστά από το σπίτι του ποιητή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας 2018», ο Μιχάλης Πρεπόνης θα βρεθεί στο “Art farm - Αγρόκτημα Μαρίνη” για μια βραδιά με διάθεση τζαζ και νότες… ποιητικές.

Ωρα έναρξης: 9.30, είσοδος: 10 ευρώ, 6936-513421.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Απόστολος Πρεπόνη βιολί, γιαλί ταμπούρ, Θάνος Αναγνωστόπουλος βιολί, Γιάννης Τσίγκας ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Σμυρνής κοντραμπάσο, Αλέξης Μακατσέλος τύμπανα, Μιχάλης Πρεπόνης πλήκτρα, σοπράνο σαξόφωνο, τραγούδι.