Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 21:51

Η Μεσσήνη στο επίκεντρο του Καρναβαλιού της Μεσσηνίας

Η Μεσσήνη στο επίκεντρο του Καρναβαλιού της Μεσσηνίας

Πιο ...συγκρατημένοι λόγω κρίσης θα είναι φέτος οι καρναβαλιστές, ωστόσο γλέντια και παρελάσεις θα γίνουν στα καθιερωμένα καρναβάλια ανά τη Μεσσηνία. Το Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα παρελάσεις αρμάτων, παραδοσιακά δρώμενα, πέταγμα χαρταετών και αερόστατων έχουν την τιμητική τους.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

- Σήμερα Σάββατο στην Πλατεία Οθωνος στο Ιστορικό Κέντρο στις 11.30 το πρωί με εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και μουσική από την ορχήστρα "Ταξίμ".
Σήμερα στη Θουρία στις 6 μ.μ. αβγοδρομίες για μικρούς, εδέσματα, μουσική και χορoί.
- Αύριο Κυριακή στην Aγία Τριάδα -Πλατεία Τσώλη στις 11.30 π.μ. αποκριάτικο γλέντι και παιχνίδια και στη Μαρίνα Καλαμάτας στις 12.30 μ.μ. "Αποκριά με ένα τρεχαντήρι γεμάτο μουσική" με χορό, σκάκι για μικρούς και μεγάλους και πολλά εδέσματα.
Αύριο στην Αλαγονία στις 6 μ.μ. θα ανάψουν φωτιές, θα στηθούν τοπικοί χοροί και κεράσματα στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ. φωτιές, αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες.
Στον Αγιο Φλώρο στις 6.30 μ.μ. παραδοσιακή εκδήλωση, στις Πηγές στις 7 μ.μ. αποκριάτικο γλέντι, στον Αγριλο στις 7 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα, στη Βρωμόβρυση στις 7 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο, στην Κάτω Αμφεια στις 7 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα, στην Αιθαία την ίδια ώρα αερόστατα και παραδοσιακό γλέντι και στην Ανθεια στο Δημοτικό Σχολείο στις 7 μ.μ. αερόστατα και παραδοσιακό γλέντι.
Στα Λέικα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία πέταγμα αερόστατου, παραδοσιακή μακαρονάδα, μουσική και χορός και στη Νέδουσα στην πλατεία στις 8 μ.μ. φωτιές, τοπικές γεύσεις, μουσική και χορός.
- Την Καθαρά Δευτέρα Κούλουμα στις 10 το πρωί στα  Αρφαρά, στο Πλατύ, στον Αρι.
Στη Νέδουσα Καλαμάτας αναβιώνει το δρώμενο της ευετηρίας στις 10.30 π.μ. και ο αγερμός.
Στη Σπερχογεία στις 11 παραδοσιακή κρεμάλα, βράσιμο φασολάδας, γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί και στις 7 μ.μ. φωτιές και πέταγμα αερόστατου.
Στην Αμφεια στις 5 μ.μ. θα γίνει διαγωνισμός αερόστατου.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
- Σήμερα Σάββατο στις 9 π.μ. παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στις γειτονιές της Μεσσήνης (α' φάση) και στις 11.30 π.μ. αποκριάτικη «Πιτσιρικούπολη» στην μικρή πλατεία Μεσσήνης. Στις 5.30 μ.μ. αποκριάτικο παιδικό πάρτι στην αίθουσα "Δημ. Κουζή", στις 10 μ.μ. αποκριάτικο πάρτι στο καφέ «Ουτοπία», στις 11 μ.μ. αποκριάτικος λουλουδοπόλεμος στο καφέ - κλαμπ "Placebo".
Παραδοσιακές φωτιές θα ανάψουν στις 9 μ.μ. στις τοπικές κοινότητες: Μάδαινα, Δρακονέρι, Πιλαλίστρα, Πιπερίτσα, Μυρτοποταμιά, Νεοχώρι, Λευκοχώρα, Βελίκα, Ανδρούσα, Αμφιθέα.
- Αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο αμφιθέατρο του πάρκου (τελική φάση), στις 10.30 π.μ. παιδικά άρματα στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης με συμμετοχή μικρών καρναβαλιστών, στις 11 π.μ. παραδοσιακό γαϊτανάκι και στις 11.30 λάτιν χοροί στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης με χορευτικές ομάδες του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης».
Στις 9 μ.μ. παρουσίαση φιλμ με παλαιότερα καρναβάλια στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Παραδοσιακές φωτιές θα ανάψουν στις 9 μ.μ. στις γειτονιές: Ηρώων Πολυτεχνείου και Παπαφλέσσα, στο πάρκινγκ της πλατείας, στο καφενείο του «Γιαννουζάκου», στα «Καρντασέικα» και στου «Δούβαλη».
Στις 9.30 μ.μ. περιφορά χορωδίας Μαντολινάτας στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης.
Στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου στις 2 μ.μ. αναβίωση χωριάτικου γάμου στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Μαθίας.
Παραδοσιακές φωτιές θα ανάψουν στις 9 μ.μ. στα χωριά: Τρίοδος, Λυκότραφο, Καρτερόλι, Μαυρομμάτι, Ανάληψη, Αβραμιού, Σπιτάλι, Εύα, Πολύλοφος, Ελληνοεκκλησιά, Παλαιόκαστρο, Κορομηλιά, Βαλύρα, Αρσινόη, Στρέφι (φωτιά και αποκριάτικος χορός στις αποθήκες του συνεταιρισμού).
-Την Καθαρά Δευτέρα στις 10.30 π.μ. χορευτικό στην πλατεία της Μεσσήνης από τους Φουστανελάδες του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μεσσήνης” και αναχώρηση για την Κρεμάλα.
Στις 11 π.μ. η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά στην περιοχή της Κρεμάλας στη Μεσσήνη από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης.
Κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης.  
Στις 3 μ.μ. ξεκινάει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης που θα κλείσει με το λόγο του βασιλιά Καρνάβαλου.
Στις 5 μ.μ. αποκριάτικο ξεφάντωμα με τις χορεύτριες του «Ολα», στο καφέ - κλαμπ "Placebo" και φαγοπότι στην ταβέρνα «Οινοσοφίες».
Στην Τοπική Κοινότητα Τριόδου στις 10 το πρωί Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στo αεροδρόμιο.
Στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου από τις 9 το πρωί πέταγμα χαρταετού στο Φάρο Πεταλιδίου και βράβευση του καλύτερου και Κούλουμα στην κεντρική πλατεία.
Στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας αποκριάτικη παρέλαση  στον Αγιο Ανδρέα από τους τοπικούς συλλόγους της στις 11 π.μ.
Στη Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας διαγωνισμός χαρταετού στο γήπεδο της τοπικής κοινότητας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας “Ο Αριστοτέλης” στις 11 π.μ.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
• Σήμερα Σάββατο στις 6 μ.μ. πάρτι και ροκ συναυλία από την μπάντα του Ωδείου της Πύλου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο.
Απόψε το... προγαμιαίο γλέντι για το "Γάμο του Κουτρούλη" θα γίνει στο κέντρο "Μπούρτζι" στη Μεθώνη και θα κρατήσει ως το πρωί.
• Αύριο Κυριακή στις 6 μ.μ. γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών του... Κουτρούλη και του νυφικού κρεβατιού, με κατάληξη στον πεζόδρομο της αγοράς στη Μεθώνη όπου ακολουθεί γλέντι με γουρνοπούλα, καψάλες και κρασί.
Στις 12 το μεσημέρι καρναβαλικές εκδηλώσεις και παρελάσεις στη Χώρα, στη 1 μ.μ. στην Πύλο και στις 4 μ.μ. Καρναβάλι στην Κορώνη.
Στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Βλαχόπουλου σατιρικό θεατρικό δρώμενο με παραδοσιακά τραγούδια και εκδήλωση με θέμα "Το κάψιμο του Καρνάβαλου".
• Ο πασίγνωστος "Γάμος του Κουτρούλη" θα γίνει την Καθαροδευτέρα στη Μεθώνη, ώρα 1 μ.μ. στην πλατεία της παραλίας, από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.
Νωρίτερα, στις 11 π.μ. Κούλουμα και χοροί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, στο Δημοτικό Σχολείο της Μεταμόρφωσης και στην πλατεία του Βλαχόπουλου. Στις 12 Κούλουμα στην πλατεία της Χώρας.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
• Σήμερα Σάββατο στο Κοπανάκι στις 6 το απόγευμα στην πλατεία αποκριάτικες εκδηλώσεις με κλόουν και χορευτικά από το Σύλλογο Γυναικών "Καλλιπάτειρα". Θα βραβευτούν οι 2 καλύτερες αμφιέσεις με 100 και 50 ευρώ αντίστοιχα και θα καεί ο Καρνάβαλος.
Στην Κυπαρισσία, στις 3 μ.μ. αποκριάτικο πάρτι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στην κεντρική πλατεία - ενώ στις 8 το βράδυ πάρτι μασκέ στην πλατεία της Παλιάς Πόλης.
• Αύριο Κυριακή στα Φιλιατρά στις 3.30 το μεσημέρι, το Καρναβάλι των Φούληδων ξεκινά από την κεντρική πλατεία.
Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι 7 μ.μ. στο πρώην δημοτικό σχολείο Αετού.
Στην Κυπαρισσία στις 5 μ.μ., τερματισμός του ράλι αντίκας κλασικής μοτοσυκλέτας με κέρασμα και απονομή πλακετών από τον Εμπορικό Σύλλογο
• Την Καθαρά Δευτέρα τα κούλουμα θα γιορταστούν: Στην παραλία Αϊ-Λαγούδη με πέταγμα χαρταετού και νηστήσιμα από τις 11 π.μ. από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας. Στην Πολυθέα του Αετού και στον Αγιο Ιωάννη με νηστήσιμα και φασολάδα. Στον Προφήτη Ηλία Γαργαλιάνων στις 10.30 το πρωί σε εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου. Στον πεζόδρομο του Μαράθου από τις 11 π.μ. από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.