Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 10:23

Αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

 

Αυτά τα Χριστούγεννα, για πρώτη φορά στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, 30 εθελοντές (εκπαιδευτικοί, συγγραφείς παιδικών παραμυθιών, ερασιτέχνες ηθοποιοί, εικαστικοί, μουσικοί κ.α.), θα προσπαθήσουν να ταξιδέψουν και να τρυπώσουν στη καρδιά των παιδιών τη μαγεία των Χριστουγέννων με αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών από τη Μικρά Ασία και τη Ζάκυνθο.

Με στόχο και ελπίδα την προώθηση της γνώσης, την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση, η ομάδα των εθελοντών ξεκινά αύριο τις αφηγήσεις και θα τις επαναλάβει ξανά την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5.30 έως τις 7.30, συνοδεία μουσικής, θεατρικών σκετς και χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Οι εκδηλώσεις θα έχουν θέμα "Να τα πούμε;"... με βιβλία που αγαπούν τις γιορτές των Χριστουγέννων και ιστορίες από τη συλλογή του πατέρα της λαογραφίας Νίκου Πολίτη.   

Πιο αναλυτικά, για τις προαναφερόμενες μέρες και ώρες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως εκπαιδευτικοί, συγγραφείς παιδικών βιβλίων και ερασιτέχνες ηθοποιοί του ΜΕΘ, άνθρωποι από το Σύλλογο Επτανησίων Μεσσηνίας, από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, αλλά και εικαστικοί και μουσικοί θα αφηγηθούν παραμύθια και χριστουγεννιάτικες ιστορίες από τις αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τα Επτάνησα. Επίσης θα ζωντανέψουν αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία του Αντερσεν, των αδελφών Γκριμ, του Ντίκενς, διηγήματα του Παπαδιαμάντη και του Κόντογλου, στον χώρο της βιβλιοθήκης, στον 5ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Παράλληλα τα παιδιά θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και κάρτες με πρωτότυπες ευχές για το νέο χρόνο, αξιοποιώντας λέξεις από αποσπάσματα βιβλίων.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Χθες η ομάδα των εθελοντών έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη.

Ο Παύλος Κλάδης μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της ομάδας είπε ότι αφορά όλους, από... 5 έως 105 χρόνων, που θέλουν να ζήσουν ένα παραμυθένιο όνειρο. Επεσήμανε ότι μια τέτοια εκδήλωση γίνεται για πρώτη φορά και είναι αφιερωμένη στον πατέρα της λαογραφίας Νίκο Πολίτη. Μάλιστα οι εθελοντές θα αφηγηθούν πολλές από τις ιστορίες και τα παραμύθια της συλλογής του. Και όπως είπε ο κ. Κλάδης τα παραμύθια που θα ακουστούν δεν είναι από αυτά που κοιμίζουν τα παιδιά αλλά από αυτά, που τα αφυπνίζουν.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βασίλης Τσούλος αφού μίλησε με πολύ καλά λόγια για την ομάδα εθελοντών και τον Παύλο Κλάδη τόνισε την σημασία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την Βιβλιοθήκη και τον πλούτο των βιβλίων, των περιοδικών και των εφημερίδων της.

Ο Τάσος Μπουκουβάλας από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας ανέφερε πόσο χρειάζονται τα παιδιά τα παραμύθια και σημείωσε ότι από την πλευρά τους σκοπεύουν να μεταφέρουν στα παιδιά με τη συνοδεία μουσικής ιστορίες από την παράδοση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η Γεωργία Τσόμπου από τον ίδιο σύλλογο συμπλήρωσε ότι θα συμμετέχουν και στις χειροτεχνίες και υπενθύμισε αυτό που έλεγε ο Ευγένιος Τριβιζάς για τα παραμύθια και τα παιδιά, "αν θέλουμε ευφυή παιδιά να τους διαβάζουμε παραμύθια".

Η Βίλλη Φερέτου μιλώντας εκ μέρους των ερασιτεχνών ηθοποιών του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου-ΜΕΘ είπε ότι οι δικές τους αφηγήσεις θα συνοδεύονται από θεατρικά σκετσάκια.

Η Δήμητρα Τσιάνη από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού κάλεσε τα παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά να τους συνοδεύσουν στις χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες τους.

Η εκπαιδευτικός Μαρία Μασουρίδη αναφέρθηκε στις μέρες και τις ώρες που η Λαϊκή Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για την εκδήλωση, και αυτές είναι: Αύριο Παρασκευή 21, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα από 5.30 έως 7.30. Οι αφηγήσεις και οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές θα επαναληφθούν την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, τις ίδιες ώρες.   

Ιστορίες και λαϊκά παραμύθια θα αφηγηθούν επίσης οι: Χρήστος Ζερίτης, Δημήτρης Βασιλειάδης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Κώστας Αλεξίου, Αγγελική Κλάδη, Αναστασία Κανελλοπούλου, Σταυρούλα Κουλέτση, Γεωργία Ψαραδέλλη, Μαρία Σταθέα και Γιώτα Φλέσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και τα Δημοτικά Σχολεία 1ο, 2ο και 6ο Καλαμάτας, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αριος, καθώς και το Δημοτικό της Βέργας είναι από τα σχολεία που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και θα πάνε με τους μαθητές τους.

Ν.Κ.