Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 07:53

Τα “Εμφύλια έπη” στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τα “Εμφύλια έπη” στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

 

Τα “Εμφύλια έπη” του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη κάνει πρεμιέρα αύριο Σάββατο 16 Μαρτίου στην κεντρική σκηνή στις 8 μ.μ. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο -  Κυριακή στις 8 μ.μ. και τις Παρασκευές για τα λύκεια.

Το έργο είναι ένας στοχασμός πάνω στην Ελληνική ιστορία και όλους τους ρόλους ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη. Μουσικά όργανα θα παίζει επί σκηνής ο Δημήτρης Μπακέας, ενώ η μουσική είναι του Δημήτρη Οικονομάκη. Τους φωτισμούς έχει επιμεληθεί ο κ. Μαργαρίτης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου, το βίντεο η Χρυσούλα Κοροβέση και ο Μάριος Γαμπιεράκης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μαργαρίτης χτες στη σχετική συνέντευξη Τύπου είπε πως το έργο θα ανέβει για πρώτη φορά σε πλήρη θεατρική ανάπτυξη, αφού μέχρι τώρα είχε παιχτεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ως την Κυριακή των Βαΐων και στις 9 Μαΐου τα “Εμφύλια έπη” ταξιδεύουν για το Φεστιβάλ της Νίκαιας στη Γαλλία.

Ο συγγραφέας κ. Χατζηαντωνίου σχολίασε πως το έργο γεννήθηκε μέσα στην κρίση και αποτελεί μια έρευνα πάνω στην ιστορία της χώρας μας. Οταν ξεκίνησε στην αρχή είχε διαφορετική μορφή και αργότερα επήλθαν πολλές αλλαγές με τη συμβολή του κ. Μαργαρίτη. Το έργο είναι “χωρισμένο” σε 4 στιγμές – σταθμούς της ιστορίας και αφορά 4 πολύ σημαντικά, αλλά και αμφιλεγόμενα πρόσωπα: τον Αλκιβιάδη, τον Δ. Παλαιολόγο, τον Οδ. Ανδρούτσο και το Νίκο Ζαχαριάδη. Ολα έχουν ως φόντο έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ο κ. Μαργαρίτης συνέχισε λέγοντας πως το έργο είναι “η Ελλάδα στον καθρέφτη”. “Μιλάει για σύγχρονα δεινά, ψάχνει απαντήσεις, φωτίζει τις προσωπικότητες χωρίς να παίρνει θέση. Πρέπει να πούμε ακόμη ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό αυτή τη φορά και σε συνδυασμό με το προσωπικό του θεάτρου, το αποτέλεσμα είναι σε υψηλό επίπεδο. Η πρωταγωνίστρια Χρυσάνθη Δούζη δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, σε ένα έργο που είναι Ελλάδα 100%” είπε κλείνοντας.

Ο συνθέτης Δ. Οικονομάκης στάθηκε στον ενθουσιασμό που του προκάλεσε το κείμενο, με την πρώτη του ανάγνωση. “Τέσσερα πρόσωπα γεμάτα γοητεία, λάμψη, αλλά και ναρκισσισμό και αμετροέπεια. Προκαλούν το διχασμό με τις πράξεις τους. Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερα “τραγούδια” ακούγονται στην παράσταση, από ορχήστρα εγχόρδων, με ένα γενικό ήχο βαθύ, με επικό, διαχρονικό, κλασικό ύφος, ο οποίος όμως “διαταράσσεται” από κλαρίνο, μπαγλαμά” έκανε γνωστό ο συνθέτης. Ο μουσικός Δημήτρης Μπακέας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική αυτή εμπειρία, με την κ. Δούζη να συμπληρώνει πως η συνεργασία τους ήταν εξαιρετική.

Η ηθοποιός της παράστασης κ. Δούζη μίλησε για το πόσο την έχει γοητεύσει αυτό το έργο, το οποίο είναι σαν να ισορροπεί διαρκώς πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί. “Δεν γέρνει ούτε από τη μία ούτε από την άλλη μεριά. Ηταν ένα δώρο που μου έγινε και θα το κρατώ για πάντα μέσα μου” πρόσθεσε.

Τέλος ο Θανάσης Ηλιόπουλος αντιπρόεδρος της “Φάρις” έδωσε συγχαρητήρια στους συντελεστές και δήλωσε πως το έργο έχει να πει πολλά. Αυτό έγινε κατανοητό από την πρώτη στιγμή που τους το παρουσίασε ο κ. Μαργαρίτης. “Δυστυχώς οι δήμοι έχουν μείνει μόνοι τους στην προσπάθεια να στηρίξουν τα ΔΗΠΕΘΕ” συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη χαμηλή χρηματοδότηση από το κράτος.

Ο κ. Μαργαρίτης είπε ακόμη πως το θεατρικό εργαστήρι πηγαίνει πολύ καλά και πως αυτή τη στιγμή έχει 24 σπουδαστές.

Γ.Σαρ. 

 

* Στη φωτογραφία: Δημήτρης Μπακέας, Δημήτρης Οικονομάκης, Φαίδων Χατζηαντωνίου, Θανάσης Ηλιόπουλος, Γιάννης Μαργαρίτης, Χρυσάνθη Δούζη


NEWSLETTER