Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 09:40

Η Καλαμάτα έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα για τον αυτισμό (Βίντεο+φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Η Καλαμάτα έστειλε ένα ξεχωριστό μήνυμα για τον αυτισμό (Βίντεο+φωτογραφίες)

Η Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Αυτή η μέρα στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τον αυτισμό, τις έρευνες επάνω σε αυτόν και τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φάσμα του αυτισμού στα παιδιά.

Το μήνυμα των τελευταίων ετών όμως εστιάζει κυρίως στο γεγονός ότι με τη σωστή ενίσχυση και καθοδήγηση, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών, όλα είναι δυνατά.

Μέσα από αυτή την ξεχωριστή μέρα έτσι, η Καλαμάτα έστειλε το δικό της ξεχωριστό μήνυμα για τον αυτισμό το απόγευμα της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ποδηλατοβόλτα από το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).

Σε αυτή, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Η πορεία ξεκίνησε στις 20:00 από την κεντρική πλατεία, καταλήγοντας μετά από μισή ώρα στον Μόλο όπου και απελευθερώθηκαν στον ουρανό αμέτρητα φαναράκια, σκορπίζοντας το μήνυμα της ελπίδας αλλά και της αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο για τα αυτιστικά άτομα.

Για την όμορφη αυτή εκδήλωση μίλησαν στην web tv της εφημερίδας “Ελευθερία” και του eleftheriaonline.gr o υποδιευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, Βασίλης Πετρίδης, η ψυχολόγος του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, Δήμητρα Θεοδωρακοπούλου, η εργοθεραπεύτρια του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό, Μαρία Κενσαλή, ο Διοικητικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό, Κώστας Σαραβελάκης, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, Αθηνά Σπανού.

"Διοργανώσεις σαν αυτή γίνονται για να μάθει ο κόσμος τι είναι ο αυτισμός, να τον γνωρίσει αλλά και να τον αποδεχτεί, γιατί πολύ απλά τα αυτιστικά παιδιά είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, της ζωής μας και φυσικά δικαιούνται κομμάτι από την κοινωνία μας", ανέφερε ο Βασίλης Πετρίδης.

Η Δήμητρα Θεοδωρακοπούλου με την σειρά της τόνισε πως "σκοπός αυτής της ημέρας ήταν να σταθούμε δίπλα στα άτομα με αυτισμό. Γι' αυτό λοιπόν είναι σημαντικό οι Καλαματιανοί να συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς".

Από την πλευρά της η Μαρία Κενσαλή δήλωσε τα εξής: "Στην ουσία η ημέρα αυτή ήταν μια γιορτή αποδοχής, στήριξης και ενημέρωσης σχετικά με την διαταραχή του αυτισμού. Τα παιδιά που έχουν αυτισμό μπορούν να συμμετέχουν παντού, μπορούν να κάνουν πράγματα που κάνουμε όλοι μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερη στήριξη από την κοινότητα, γι' αυτό και η συγκεκριμένη δράση είχε τον χαρακτήρα ενημέρωσης αλλά και γιορτής".

"Εκδηλώσεις σαν αυτές είναι πολύ σημαντικές έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι για τον αυτισμό αλλά και για το τι είναι οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές οι οποίες απασχολούν πολλές οικογένειες. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες μας δίνεται η δυνατότητα να διατρανώσουμε τον πόθο μας για την δημιουργία δομών που να υποστηρίζουν τα άτομα με αυτισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας και λειτουργικότητας. Μεγαλώνοντας τα άτομα αυτά πρέπει να βρουν μια στέγη αλλά και μια απασχόληση, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας", σημείωσε ο Κώστας Σαραβελάκης.

Τέλος, η Αθηνά Σπανού στάθηκε στο γεγονός πως πρέπει να ενδιαφερθεί η πολιτεία για τα παιδιά που τελειώνουν το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ να συνεχίζουν με κάποιο τρόπο την εκπαίδευση τους. "Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, απλά εκπαιδεύεται, γι' αυτό και η εκπαίδευση αυτών των παιδιών πρέπει να είναι διά βίου" είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες:


NEWSLETTER