Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 07:32

“Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα” από την “Αυτοσχέδια σκηνή”

Ε. Παζάρκα, Α. Γεωργοπούλου, Ε. Αργυροπούλου, Ε. Μπουλγούρη, Μ. Σκαφιδά, Ε. Γιαννούλη, Σ. Δαμήλου, Β. Σκαφ

Ε. Παζάρκα, Α. Γεωργοπούλου, Ε. Αργυροπούλου, Ε. Μπουλγούρη, Μ. Σκαφιδά, Ε. Γιαννούλη, Σ. Δαμήλου, Β. Σκαφ

 

 

Δεν θα συνηθίσω, δεν θέλω να μένω κλεισμένη εδώ μέσα, δεν θέλω να σας μοιάσω. Αύριο θα βάλω το πράσινο φουστάνι μου και θα βγω... Θέλω να φύγω από δω, θέλω να φύγω!”:

Η Αντέλα ξεσπά σε μια ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στο έργο “Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα”, που ανεβάζει η ομάδα “Αυτοσχέδια σκηνή” τον μήνα αυτό, τις ημερομηνίες 12-13-14 και 19-20-21 σε έναν νέο χώρο, στον πολυχώρο πολιτισμού “House by Phaos” στην οδό Σφακτηρίας 18 (Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.).

Η σκηνοθέτιδα Μαρία Σκαφιδά μιλώντας χθες για την παράσταση παρατήρησε ότι για την ίδια εκφράζει "το κλείσιμο που νιώθουμε όλοι σε αυτή την εποχή, όπου ζούμε έναν εγκλωβισμό που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται - αλλά νιώθουμε μια πίεση". Στο ερώτημα γιατί διάλεξε αυτό το έργο, απαντά ότι η ίδια θεωρεί πως "αυτή την πίεση πρέπει πρώτα να την εντοπίσουμε μέσα στο σπίτι μας", και πως "το έργο αυτό, παρόλο που υπάρχει καταπίεση, έχει έντονο ερωτισμό". Ετσι, αν υπάρχει μια φράση-κλειδί για το πώς η ίδια προσέγγισε σκηνοθετικά την παράσταση, αυτή θα ήταν η φράση του Λόρκα "οι πιο καταπιεσμένοι άνθρωποι είναι οι πιο ερωτικοί".

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η θεατρική ομάδα και η σκηνοθέτιδα Μαρία Σκαφιδά μετά από μήνες μελέτης και προβών ανοίγουν λοιπόν "Το σπίτι της Μπερνάρντα Aλμπα" στο κοινό της Καλαμάτας για να παρουσιάσουν την αλήθεια του μέσα από 6 παραστάσεις.

Το κλασικό θεατρικό αριστούργημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αν και γράφτηκε το 1936, παραμένει τραγικά επίκαιρο. Η ποιητική γραφή και ο μαγικός ρεαλισμός του ύφους του Λόρκα ξεδιπλώνουν την πολιτική του σκέψη και τον κοινωνικό του προβληματισμό παρουσιάζοντας το δράμα πέντε γυναικών που έχουν εγκλωβιστεί στην ύπαιθρο, τη ζέστη, το πένθος και τον στερεοτυπικό ρόλο μιας ολόκληρης κοινωνίας για το φύλο που εκπροσωπούν, δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση κλειστοφοβική. Αν υπάρχει μια λέξη-κλειδί για την κατανόηση της ιστορίας αυτής της οικογένειας αυτή θα ήταν η κατάλληλη: καταπίεση.

Πλήρης η απουσία αντρικών ρόλων στο έργο, ωστόσο το αντρικό στοιχείο απόν μα πανταχού παρόν ορίζει τις ισορροπίες και τις σχέσεις μέσα στο σπίτι. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία. Συνέβη στα παιδικά χρόνια του Λόρκα και μιλάει για μια γειτόνισσά του, τη Φρασκίτα Aλμπα, η οποία, όταν πέθανε ο σύζυγός της αποφάσισε να κλείσει τις κόρες της μέσα στο σπίτι. Η ίδια, μάλιστα, κάρφωσε και τα παράθυρα για να μην μπορούν οι γυναίκες αυτές να βγουν προς τα έξω.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι συντελεστές είναι οι εξής: Σκηνοθεσία Μαρία Σκαφιδά, φωτογραφία Γιάννης Κόσσυβας - Κυριακή Δημοπούλου, graphic design Ακριβή Καλογεροπούλου, βίντεο Χρόνης Χρονόπουλος, ήχος-φωτισμοί Αλέξανδρος Μπεκ, σκηνικά-κοστούμια “Αυτοσχέδια”, επιμέλεια μαλλιών-μακιγιάζ Βάσω Σκαφιδά, μουσική επιμέλεια Μαρία Σκαφιδά, ραδιοφωνικό spot Bandapart recording studio, υπεύθυνη επικοινωνίας Σοφία Δαμήλου, δημόσιες σχέσεις Ελένη Γιαννούλη - Βάσω Σκαφιδά, υπεύθυνες φροντιστηρίου Αγγελική Γεωργοπούλου, Ευγενία Μπουλγούρη, Ελενα Παζάρκα.

Παίζουν οι: Ελένη Γιαννούλη, Γεωργία Κυριακοπούλου, Ευγενία Μπουλγούρη, Αγγελική Γεωργοπούλου, Μαρτασώ Τσότρα, Ελένη Αργυροπούλου, Σοφία Δαμήλου, Βάσω Σκαφιδά, Ελενα Παζάρκα, Ιωάννα Γρηγοροπούλου, Ελένη Κατελάνου, Μυρτώ Διόλατζη.

Προπώληση εισιτηρίων: “Phaos”, Σφακτηρίας 18. “Bookstore Κονταργύρη”, Πλατεία 23ης Μαρτίου 8.

Τιμές εισιτηρίων: ταμείο 12 ευρώ, προπώληση 10, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, γκρουπ 10 ατόμων) 8.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 27210 94000, 6986-815416.

Ν.Κ.