Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 16:16

Το Video Art Μηδέν για πρώτη φορά στην Ιταλία

Για πρώτη φορά στην πόλη Forli της Ιταλίας φιλοξενείται το Video Art Μηδέν από το Φεστιβάλ δια-μεσικών Τεχνών "Ibrida Festival".

Το Video Art Μηδέν θα παρουσιάσει την ενότητα video dance, "vDance: poses, movements and short narratives" σε επιμέλεια Μαργαρίτας Σταυράκη στον εκθεσιακό χώρο "Marmo - Libreria d'arte contemporanea" από τις 28 Απριλίου ως τις 11 Μαΐου. Το Ibrida είναι ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στις δια-μεσικές τέχνες που σχετίζονται με το βίντεο. Ξεκίνησε το 2016, στο Forlì της Ιταλίας, για να διαδώσει την κουλτούρα της βιντεοτέχνης και όλες τις υποκατηγορίες της: video dance, video preformance, πειραματικό βίντεο και animation. Επίσης φιλοξενεί ζωντανές παραστάσεις που κάνουν χρήση βίντεο. Το Φεστιβάλ επιμελείται η Francesca Leoni και Davide Mastrangelo, οι οποίοι είναι βιντεοκαλλιτέχνες και σκηνοθέτες κινηματογράφου, σε συνεργασία με τον Piero Degiovanni, κριτικό τέχνης και καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Μπολόνια. Η ενότητα "vDance: poses, movements and short narratives" διάρκειας 70 λεπτών, είναι μία από τις ενότητες βίντεο dance που προέκυψαν από το διεθνές κάλεσμα του Μηδέν το 2018 και έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης.

H ενότητα παρουσιάζει μια ποικιλία από πόζες και κινήσεις του ανθρώπινου σώματος στο σημείο εκείνο που μετατρέπονται σε χορό και ποιητική έκφραση. Ο χορός άλλοτε είναι φυσικός και άλλοτε προκύπτει από την επεξεργασία της κινούμενης εικόνας. Ο περιβάλλων χώρος άλλοτε είναι πραγματικός, ορισμένος, και άλλοτε ψηφιακός και ουδέτερος, άλλοτε υποκινεί τον χορό και άλλοτε μένει σε δεύτερο πλάνο για να συγκεντρωθούμε απόλυτα στην κίνηση των σωμάτων. Ο χορός, η κίνηση και η πόζα αποτελούν μια αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου, που συμμετέχει στην ψηφιακή εποχή. Τα έργα θα είναι τα εξής: Izabella Retkowska, Inertness, Πολωνία 2016, 1.10, Marta Arjona & Mei Casabona, X-TREM, Ισπανία 2016, 5.24, Αλίκη Χιωτάκη, Cipher, Ελλάδα 2017, 1.18, Daphna Mero, Selfiesism - Dance Duet, Ισραήλ & ΗΠΑ 2017, 5.03, Fran Orallo, the chaos theory, Μ. Βρετανία 2018, 3.40, Gaetano Maria Mastrocinque, Argille, Ιταλία 2016, 5.4, Johannes Christopher Gérard, Night, Street, Lantern, Pharmacy, Ρωσία 2017, 4.51, Dancevacuum dance company-Βίκυ Βασιλοπούλου, Handmade, Ελλάδα 2018, 8.11, Same As Sister/Briana Brown-Tipley & Hilary Brown and Aitor Mendilibar, Odd Jewels: Beauty Under Mask, ΗΠΑ 2018, 8.26, Cecilia Seaward, Recollect, ΗΠΑ 2016, 2.40, Stefano Croci & Luca Veggetti, Scenario, Ιταλία 2017, 22.00