Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 08:30

Παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα στο Δήμο Καλαμάτας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Ολα τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα θα αναβιώσουν και φέτος με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, σε Καλαμάτα και Πλατύ, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα βρεθεί από σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Οπως ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο κ. Παυλόπουλος σήμερα θα βρεθεί στο Μέγαρο Χορού στη 1 μ.μ. για να δει από κοντά τις εκθέσεις για το Αγιο Ορος και για τους φάρους και θα βρίσκεται εδώ και το Μ. Σάββατο. Ο δήμαρχος είπε πως ο κόσμος και τα αυτοκίνητα έχουν τριπλασιαστεί, η κυκλοφορία στην πόλη έχει γίνει πιο δύσκολη, όμως ζήτησε από όλους κατανόηση και ανοχή.

Σχετικά με το μεγάλο έθιμο του Σαϊτοπόλεμου, αυτό θα αναβιώσει την Κυριακή και για άλλη μια χρονιά αναμένεται να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην Καλαμάτα. Δέκα ομάδες σαϊτομάχων θα λάβουν μέρος στο “χορό της φωτιάς” που θα διεξαχθεί την Κυριακή του Πάσχα, στις 7.40 μ.μ., στο χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την Πλατεία Οθωνος. Οι ομάδες είναι οι: το “Κούγκι” του Χρήστου Σαμιώτη, οι “Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη” του Κώστα Σωτηράκου, η “Αγία Λαύρα” των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, “Το μπουλούκι της Φυτειάς” των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, η “Παραδοσιακή Φυτειά” του Παύλου Κρεμμύδα, το “Κρυφό σχολειό” των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, οι “Επίλεκτοι” του Παντελή Ζησιμάτου, ο “Νικηταράς” του Γιάννη Βαρελά και του Δημήτρη Νίκα, οι “Βετεράνοι Ράχης-Κουφού Ελιές” του Τάκη Παντελόπουλου και η “Καλαμάτα 1821” του Θανάση Κολόζη. Οπως έγινε γνωστό, έχουν παρθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, εκεί θα εμφανιστούν και πολίτες με παραδοσιακές φορεσιές και η βραδιά θα κλείσει με κέρασμα.

Ο συντονιστής του Δήμου Καλαμάτας για το σαϊτοπόλεμο Νίκος Μπασακίδης είπε πως το τελετουργικό θα αρχίσει με τη Δημοτική Φιλαρμονική. Οι επισκέπτες πρέπει να σεβαστούν τις οδηγίες που θα τους δοθούν και γενικά ο κόσμος δεν πρέπει να αφήσει τα αυτοκίνητά του στο πάρκινγκ, για αυτή τη μέρα.

Ο ταμίας του Συλλόγου Σαϊτολόγων Νίκος Χαντζής υπογράμμισε το ότι ο ερευνητής Χρήστος Ζερίτης εξέδωσε πρόσφατα το σχετικό με το σαϊτοπόλεμο βιβλίο του, τα έσοδα του οποίου θα στηρίξουν το έργο του Συλλόγου. Ο ίδιος σχολίασε πως φέτος υπήρξαν και κάποιες προτάσεις για χορηγία στο σαϊτοπόλεμο, αλλά τελικά ο Σύλλογος προτίμησε να έχει τη στήριξη του Δήμου, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, θα γίνουν στο Πλατύ οι καθιερωμένοι ιππικοί αγώνες. Οι ιπποδρομίες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, μετά τη θεία λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την αφετηρία. Φέτος θα λάβουν μέρος 10 καθαρόαιμα και 4 μιγάδες - ντόπια άλογα. Συνολικά θα διεξαχθούν 4 κούρσες, από τις οποίες οι 3 με καθαρόαιμα (2 προκριματικές και μία τελική) και μία με μιγάδες και ντόπια άλογα.

Για πρώτη φορά φέτος η εκκίνηση των αλόγων θα γίνεται με ειδικό μηχάνημα (αυτόματες πόρτες) με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι πιο εντυπωσιακό. Την ευθύνη των ιπποδρομιών έχουν ο Δήμος Καλαμάτας, η Τοπική Κοινότητα Πλατέος και ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου. Χτες στη συνέντευξη τους πολίτες και τους επισκέπτες κάλεσαν στις ιπποδρομίες ο Νίκος Νίκας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και ο Κώστας Λίβας, ταμίας του Συλλόγου Φιλίππων (με έδρα το Πλατύ).

Γ.Σαρ.

 

Πασχαλινές ευχές από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα

Σαϊτοπόλεμος και φέτος στην Καλαμάτα

 Ιπποδρομίες την Δευτέρα του Πάσχα στο Πλατύ