Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 08:28

Το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για το Σαββατοκύριακο

Γράφτηκε από την
Το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για το Σαββατοκύριακο

Παραστάσεις στην κεντρική σκηνή και το στούντιο του Μεγάρου, καθώς και στην κεντρική πλατεία της πόλης, περιλαμβάνει αυτό το Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο φέτος θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

- Στις 7.30 μ.μ. σήμερα Σάββατο στο στούντιο του Μεγάρου Χορού θα βρεθεί η Joy Alpuerto Ritter για την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα με το έργο της “Babae”: μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον “Χορό των μαγισσών” (Witch Dance) της Mary Wigman.

- Σήμερα Σάββατο στις 10 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η ομάδα χιπ χοπ “Cie Accrorap” (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, παρουσιάζει το παγκοσμίου φήμης έργο “The roots”.

- Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη τον... παλιό γνώριμο του θεσμού Josef Nadj, που συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το έργο “Mnémosyne”.

Η Mnémosyne (Μνημοσύνη) εκφράζει τη μνήμη ενός κόσμου: του κόσμου του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Josef Nadj. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, ο Nadj δημιουργεί ένα έργο σφαιρικό, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί. Το δρώμενο θα φιλοξενηθεί στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας ως εξής: Σάββατο 20 Ιουλίου 12:00 & 14:00 & 19:00 & 24:00, Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:00 & 14:00 & 19:00 & 24:00 & Δευτέρα 22 Ιουλίου, 12:00 & 14:00 & 19:00 & 21:00.

- Οι TrashDollys παρουσιάζουν το έργο “Cape Alley” σήμερα Σάββατο 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

Η ομάδα TrashDollys [Τρας Ντόλιζ] ιδρύθηκε το 2014 από τον χορευτή, χορογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή Sam Amos [Σαμ Ειμος]. Συνδυάζοντας τη θεαματική σωματικότητα με την ευφάνταστη διήγηση, η ομάδα επιδιώκει να επικοινωνήσει, να συγκινήσει και να εμπνεύσει μέσα από ζωντανές περφόρμανς και ταινίες.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

- Οι “Αrisandmartha” (Αρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου) εμφανίζονται με το έργο “Lucy. tutorial for a ritual” αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στο στούντιο του Μεγάρου Χορού.

Το χορογραφικό δίδυμο “Αrisandmartha”, έχοντας παρουσιάσει το πρώτο του έργο στην πλατφόρμα χορού “Aerowaves 2018”, υλοποιεί αυτή τη φορά την ιδέα ενός σύγχρονου, επινοημένου τελετουργικού και μας τοποθετεί σε έναν κόσμο μεταιχμιακό, όπου τα πάντα αποκτούν σημασία γιατί απλώς βρίσκονται εκεί. Το έργο “Lucy. tutorial for a ritual” δανείζεται τον τίτλο του από τον αμφιλεγόμενο, διάσημο σκελετό αυστραλοπίθηκου που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974. Πρόκειται, στην ουσία, για μια «τελετουργική απόπειρα» σύνδεσης ετερόκλητων μεταξύ τους στοιχείων, ένα πείραμα για τα ασαφή χρονικά και χωρικά όρια του περάσματος από το ατομικό στο συλλογικό. Παίζοντας με τα στοιχεία της έκστασης αλλά και της συνειδητής παρατήρησης, της φαντασίας αλλά και της αναπόδραστης πραγματικότητας, της λησμονημένης ανάγκης για πίστη και της θεοποίησης του ψέματος, με τον «άνθρωπο-ζώο» και το «ανθρώπινο ζώο», το έργο μας προτείνει να διευρύνουμε το αντιληπτικό μας πεδίο και να αναθεωρήσουμε τρόπους και τόπους τελετουργικών πρακτικών που διασώζονται μέσα στην καθημερινότητά μας. «Μήπως από το ψεύτικο φτάνουμε σε κάτι αληθινό;» αναρωτιούνται οι δημιουργοί. Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού (2018-19) και του “Fluxum” Foundation (Γενεύη). Είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και χαίρει της ευγενικής υποστήριξης των Κέντρου Ερευνας Χορού Ι & Ρ Ντάνκαν (Αθήνα), Garage Performing Arts Center (Κέρκυρα), KLAP Maison pour la danse (Μασσαλία) και Flux Laboratory (Γενεύη).

- Στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου οι kabinet k / Joke Laureyns & Kwint Manshoven ανεβάζουν το “Invisible” αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου στις 10 μ.μ.

Ενας άνθρωπος κάνει ερωτήσεις, ανήσυχος, γεμάτος λαχτάρα. Ο κόσμος παραμένει σιωπηλός, αδιάφορος, αφόρητος. Αλλά υπάρχει και η ζωή που υπερισχύει, ξανά και ξανά, με κάθε τρόπο. Η ομάδα παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το “Invisible”, με 7 χορευτές από διαφορετικές ηλικίες, διερωτάται τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους. Είναι μια παράσταση για την κάθαρση, την ελπίδα, την παρηγοριά. Για το πώς ακροβατούμε πάνω σ’ ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στα πάντα και στο τίποτα. Για το πώς σφυρίζουμε στο σκοτάδι.

- Andi Xhuma “Tipping point” αύριο Κυριακή στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Ο Andi Xhuma (Αντι Τζούμα) σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα (2009-2012). Εκτοτε έχει δουλέψει με διάφορους χορογράφους και ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Αντωνίου, Hannes Langolf, Ermira Goro, Κωνσταντίνος Ρήγος, Anton Lachky, Cocoon Dance Company και DV8 physical theatre. Από το 2015 δημιουργεί και δικά του έργα για τη σκηνή και το διαδίκτυο. Η ταινία μικρού μήκους του Normal Day συμμετείχε και βραβεύτηκε σε φεστιβάλ χορευτικού κινηματογράφου στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Μαζί με τον Χρήστο Ξυραφάκη επελέγησαν να χορογραφήσουν ένα νέο έργο για το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2018.


NEWSLETTER