Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 08:06

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Βελισσάριου Κορένσιου στην Κυπαρισσία

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Βελισσάριου Κορένσιου στην Κυπαρισσία

 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κυπαρίσσιου ζωγράφου Βελισσάριου Κορένσιου έγιναν χθες το πρωί στον προαύλειο χώρο της Αίθουσας Πολιτισμού «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Ο μεγάλος Κυπαρίσσιος ζωγράφος Κορένσιος (1558-1646) υπήρξε ο παραγωγικότερος ομογενειακός ζωγράφος της Νάπολης και της ευρύτερης περιοχής από τις τελευταίες δεκαετίες του 16ου έως τα μέσα του 17ου αιώνα. Σύγχρονος του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, έδρασε κατεξοχήν στην ισπανοκρατούμενη Νάπολη, όπου άφησε μια εξαιρετικά εκτεταμένη παραγωγή από νωπογραφικά σύνολα, ελαιογραφίες και σχέδια.

Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία λιγοστού κόσμου, καλωσόρισμα και σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του Κορένσιου έκανε η εκπαιδευτικός Δήμητρα Ανδρινοπούλου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημειώνοντας πως αυτό το έθνος ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές βγάζει φωτεινές προσωπικότητες. Εξήρε τις αναφορές που έχουν γίνει για τον Κορένσιο από τους Γρηγόρη Χαλιακόπουλο -του οποίου μάλιστα δινόταν και το βιβλίο «Το μυστικό του Βελισσάριου»-, Δημήτρη Στρατικόπουλο και Δημήτρη Τσίγγανο. Υπογράμμισε δε πως είναι μεγάλη υπόθεση για την Κυπαρισσία και την Τριφυλία να έχει μια τέτοια σπουδαία μορφή και να μην του έχει αποδώσει το χρέος που πρέπει.

Εκτενέστερα για το έργο του και τις τεχνικές του μίλησε η Σάρρα Τσεμπερά πτυχιούχος Πλαστικών Τεχνών και  Επιστημών της Τέχνης, με ειδίκευση στη Μουσειολογία, με θέμα «Ο Βελισσάριος Κορένσιος επιστρέφει στην Κυπαρισσία».

 

Κ.Μπ.