Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 07:51

Δύο συναυλίες από την αυστριακή ορχήστρα “Strings in motion” στην Καλαμάτα

Δύο συναυλίες από την αυστριακή ορχήστρα “Strings in motion” στην Καλαμάτα

 

Δύο συναυλίες από τη σπουδαία Αυστριακή ορχήστρα “Strings in motion” θα δοθούν με Καλαματιανή συμμετοχή σήμερα και αύριο στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας αποχαιρετά το καλοκαίρι, ταυτόχρονα το 3ο Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» και καλωσορίζει την νέα χρονιά με μια σπουδαία συνεργασία. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 9 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας. Εκεί η Ορχήστρα Εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Τσαϊκόφσκι, Μότσαρτ, Ρότα, αλλά και ενός αξιόλογου και πολλά υποσχόμενου απόφοιτου του Mozarteum από την Ελλάδα, του Ιάσονα Τζανάκου. Αύριο Παρασκευή, 30 Αυγούστου στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Μουσικής Δωματίου των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ντβόρζακ, Μπραμς κ.α. Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας συνεργάζεται και πάλι με τη θερινή Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων του Χρήστου Κανέττη “Strings in motion”.

Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εξακολούθησης της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ακαδημία εγχόρδων “Strings in motion” είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρότζεκτ, το οποίο, συνδυάζοντας masterclass, workshop και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclass είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και απόφοιτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Οι καθηγητές και οι φοιτητές εμφανίζονται από κοινού πάνω στη σκηνή και είναι συχνό τα έργα να παρουσιάζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες των masterclass. Οι νέοι και νέες μουσικοί κερδίζουν μέσω αυτού πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία επί της σκηνής.

Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρίσκονται το Κρατικό Ωδείο του Innsbruck και το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και γίνεται δύο φορές το χρόνο: το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και τον χειμώνα στο Toblach (Νότιο Τιρόλο, Ιταλία) με την υποστήριξη των τοπικών αρχών του Τιρόλου και του Νότιου Τιρόλου. Από το 2015 υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τη dr. Martha Walther-Bauer και επίσης από την Arianne Condellis. Μέρος του πρότζεκτ είναι η ενεργός καλλιτεχνική ανταλλαγή στο πλαίσιο του Euregio (Τιρόλο, Νότιο Τιρόλο, Τρεντίνο, Νότια Βαυαρία), καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Μεξικό και την Ουκρανία.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Κανέτης, Anita Mitterer.