Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 15:28

Καλαμάτα: Συζήτηση για τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ολγα Τοκάρτσουκ στο “House by Phaos”

Γράφτηκε από την

Συζήτηση για τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2018) της Σουηδικής Ακαδημίας, Ολγα Τοκάρτσουκ, διοργανώνουν σήμερα στις 6 μ.μ. το Βιβλιοπωλείο "Μακρής 1928" και οι εκδόσεις "Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος" στον πολυχώρο “House by Phaos” (Σφακτηρίας 18).

Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν ο Γιαν Χένρικ Σβαν (συγγραφέας και μεταφραστής της Ολγας Τοκάρτσουκ στα Σουηδικά) και ο Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλου (εκδότης, συγγραφέας και μεταφραστής).

Η Ολγα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε στις 29-1-1962, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Σπούδασε Ψυχολογία. Εξέδωσε το 1989 το πρώτο της βιβλίο, την ποιητική συλλογή "Πόλεις στον καθρέφτη". Το 1993 δημοσιεύτηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, "Ταξίδι των Βιβλιανθρώπων", μια ερωτική παραβολή εκτυλισσόμενη στη Γαλλία του 17ου αιώνα. Εκτοτε ακολούθησαν κι άλλα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Το 1996, το μυθιστόρημα "Το αρχέγονο και άλλοι καιροί" (μεταφρασμένο στα Ελληνικά: εκδ. Καστανιώτη, 2017), γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Εχει λάβει το Γερμανο-Πολωνικό Διεθνές Βραβείο Γέφυρα και το Man Booker International Prize. Ελαβε φέτος αναδρομικά το βραβείο Νόμπελ (2018) από τη Σουηδική Ακαδημία: για την αφηγηματική της φαντασία που, μ’ εγκυκλοπαιδικό πάθος, αναπαριστά ως τρόπο ζωής τη διάσχιση συνόρων. Διακρίνεται στα γραπτά της για το μυθολογικό τόνο και την αξιοποίηση της λαϊκής παράδοσης, καθώς και γενικότερα για την προσπάθειά της ως προς την αλληλοκατανόηση των ευρωπαϊκών λαών και την προαγωγή της ειρήνης. Λόγω της ψυχοθεραπευτικής της εργασίας, η Τοκάρτσουκ διαπλέκει το αρχέγονο και μυθολογικό με την αναλυτική ψυχολογία του Καρλ Γιουνγκ.