Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 21:14

O Δανός Soren Klovborg στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Συνέντευξη από τον Δανό σκηνοθέτη Soren Klovborg με αφορμή το ντοκιμαντέρ του «Maid in Hell» πήρε ο Αριστοτέλης Σεβδαλής, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Ιδρύματος με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

 

H TAINIA

Οι οικιακές βοηθοί που έρχονται στη Μέση Ανατολή συνήθως καταλήγουν φυλακισμένες στα σπίτια που δουλεύουν για χρόνια χωρίς τα διαβατήριά τους και χωρίς ελπίδα διαφυγής. Η ταινία έχει μια μοναδική πρόσβαση τόσο στους εκπροσώπους όσο και τις ίδιες τις βοηθούς, αποκαλύπτοντας έναν κρυφό και αποτρόπαιο κόσμο. Η 35χρονη Mary Kibwana είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που έζησαν αυτή την κόλαση στην Ιορδανία. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και είναι τυχερή που γύρισε στο σπίτι της στην Κένυα. Γύρισε σε αναπηρικό καροτσάκι με το 70% του σώματός της καμένο. Δύο μήνες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Παρενόχληση, κακοποίηση, βιασμός και 18ωρη εργασία τη μέρα είναι η σκληρή πραγματικότητα των οικιακών βοηθών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή σε αναζήτηση εργασίας. Φυλακισμένες στο Σύστημα Kalafa, τα διαβατήριά τους κατάσχονται και ρισκάρουν σκληρές τιμωρίες, ακόμη και φυλάκιση εάν προσπαθήσουν να διαφύγουν. Ακολουθώντας αυτούς που επιβλέπουν αυτό το εμπόριο αλλά και τις ίδιες τις βοηθούς που μιλούν για τις εμπειρίες τους, το Maid In Hell δίνει μια καινούρια οπτική μέσα σε αυτή τη μορφή μοντέρνας σκλαβιάς. Το ντοκιμαντέρ Maid In Hell, μαζί με 5 ακόμη ντοκιμαντέρ, είναι μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας “Why Slavery”, που παράγεται από το The Why, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με σύγχρονης δουλείας και εμπορίας ανθρώπων που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. Σκηνοθεσία: Soren Klovborg, Σενάριο: Mette Heide, Παραγωγή: Mette Heide for The Why Foundation, Διάρκεια: 59´, Χώρα Παραγωγής: Δανία, Ετος Παραγωγής: 2018. To Maid in Hell θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» το Σάββατο στις 2 μ.μ.

 

-Τι σας ενέπνευσε να σκηνοθετήσετε αυτό το ντοκιμαντέρ και πώς ανακαλύψατε το Why Foundation;

Εχω διδάξει την ερευνητική δημοσιογραφία σε δημοσιογράφους στην Μέση Ανατολή. Οι δημοσιογράφοι αυτοί μου είπαν για τις 250.000 υπηρέτριες στο Λίβανο και έμεινα έκπληκτος από τον αριθμό, καθώς ελάχιστες εμφανίζονται στον δρόμο. Οταν έμαθα πως κατασχέθηκαν τα διαβατήρια σχεδόν όλων τους κατά την είσοδο τους στη χώρα, αποφάσισα να δω τι συνέβαινε. Κάθε άτομο στον κόσμο πρέπει να δικαιούται να έχει στην κατοχή του το δικό του διαβατήριο. Ξεκίνησα την έρευνα και εξεπλάγην από το μέγεθος του προβλήματος, τις συνθήκες εργασίας, την παρενόχληση. Ξέρω τους ανθρώπους που ίδρυσαν το Why. Καθώς το θέμα της σειράς αυτής ήταν η σύγχρονη δουλεία, η ιστορία της καμαριέρας αποδείχθηκε ότι ήταν σχετική με την παραγωγή.

-"Το σύστημα Kafala αρνείται στον μετανάστη εργαζόμενο το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία: ο εργοδότης ελέγχει την κινητικότητα του εργαζόμενου στο πλαίσιο του συστήματος χορηγίας, αποκρύπτοντας το διαβατήριό του και έχοντας τον νόμιμο έλεγχο της ικανότητάς του να αλλάζει απασχόληση και να βγαίνει από τη χώρα". Πιστεύετε ότι η παρουσίαση της τραγικής ιστορίας της Mary Kibwana θα βοηθήσει στην κατάργηση του συστήματος Kafala; Αν ναι, πώς;

Ελπίζω πως θα τροφοδοτήσει συζήτηση για το σύστημα Kafala στις σχετικές χώρες. Το Why έχει καταφέρει να πείσει πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδόσουν την ταινία - την έχουν δείξει και ορισμένοι σταθμοί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η ριζική αλλαγή της κατάστασης όμως δεν είναι εύκολη. Αυτό το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και δεκαετίες και ευνοεί πολλούς. Επίσης, όσο μερικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πληθυσμό τους, η μετανάστευση θα συνεχίζεται.

-Γιατί πιστεύετε ότι οι υπηρέτριες δεν καταγγέλλουν στην αστυνομία την κατάσχεση των διαβατηρίων τους ή την κακοποίηση που έχουν υποστεί;

Αυτές που είναι κλειδωμένες σε διαμερίσματα δεν έχουν καμία ευκαιρία να κάνουν κάποια καταγγελία. Ακόμα και αν το καταφέρουν, συνήθως δεν υπάρχουν αληθινές συνέπειες για τους χορηγούς τους. Έχω γνωρίσει και μιλήσει με εκατοντάδες υπηρέτριες, εκ των οποίων καμία δεν είχε το διαβατήριο της. Ολοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει, και όπως βλέπετε στο ντοκιμαντέρ, η κατάσχεση των διαβατηρίων γίνεται μπροστά στους αξιωματικούς της Γενικής Ασφάλειας στο Λίβανο.

-Στο ντοκιμαντέρ σας "Maid in Hell", μια κοπέλα που ονομάζεται Νταϊάνα εγκαταλείπει τη δουλειά της επειδή είδε ένα φάντασμα. Στη συνέχεια, εμφανίζεται σε ένα βίντεο να χορεύει με μανία, κάτι που υποτίθεται πως συνέβη εξαιτίας του φαντάσματος. Αυτό το παράδειγμα φαίνεται εξαιρετικά απίθανο. Πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοπέλες είναι τόσο φοβερές ώστε η Νταϊάνα αναγκάστηκε να επινοήσει αυτή την ιστορία για να ξεφύγει; Εάν όχι, γιατί συμπεριλάβατε αυτό το μέρος της ταινίας στο ντοκιμαντέρ σας;

Δεν γνωρίζω γιατί το έκανε καθώς δεν μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα. Επέλεξα να καταγράψω την σκηνή και να αφήσω τους θεατές να δώσουν την δική τους ερμηνεία. Η σκηνή δίνει επίσης εικόνα για το πώς μιλούν και αλληλεπιδρούν οι πράκτορες με τις υπηρέτριες.

-Έχετε σχέδια για επερχόμενες ταινίες σας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας δώσετε μια πρόγευση;

Κάνω έρευνα για μια νέα ταινία. Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να δώσω λεπτομέρειες καθώς το θέμα παραμένει εμπιστευτικό.