Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 08:44

Ολοκληρώνεται σήμερα το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώνεται σήμερα το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Τελευταία ημέρα προβολών σήμερα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το φετινό ταξίδι του έφθασε στο τέλος, με την τελετή λήξης να είναι προγραμματισμένη για απόψε στις 9.30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα “Χρήστος Ρηγανάς, της σμίλης γραφήματα”.

Ο γύρος του κόσμου μέσω του κινηματογραφικού φακού διήρκεσε έντεκα ημέρες και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών τεκμηρίωσης και εκπαιδευτικών δράσεων που περιελάμβανε 49 ξένα ντοκιμαντέρ από 28 διαφορετικές χώρες και 24 ελληνικά, 34 πανελλήνιες πρεμιέρες καθώς και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, θίχτηκαν και παρουσιάστηκαν θέματα έμφυλων σχέσεων, ανισότητας, εσωτερικών αναζητήσεων και μιας ζωής… υπό συνεχή δοκιμασία!

Προβολές φιλοξενήθηκαν σε 8 πόλεις, με επίκεντρο την Καλαμάτα. Μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε Πάτρα, Τρίπολη, Αργος, Αμαλιάδα, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο και Ξυλόκαστρο και διοργανώθηκε επιτυχώς από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία για μια ακόμα χρονιά σε συμπολίτες μας δίχως πρόσβαση σε κινηματογράφους ή άλλα μεγάλα φεστιβάλ να γνωρίσουν την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

Η τελευταία ημέρα προβολών ολοκληρώνεται με ένα μικρό αφιέρωμα στον  Χρήστο Ρηγανά, τον γλύπτη που φιλοτέχνησε τα βραβεία, ένα μικρού μήκους βίντεο-πορτρέτο που σκηνοθέτησε η καλλιτεχνική σύμβουλος του φεστιβάλ Κλεώνη Φλέσσα, υπό τον τίτλο «Χρήστος Ρηγανάς, της σμίλης γραφήματα».

Επίσης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία ψηφοφορίας, ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ (απαρτίζεται από την Lara Lee, τη Στέλλα Θεοδωράκη και τον Robert Rombout), σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων. Επίσης θα απονεμηθεί το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, που αξιολόγησε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα του σεμιναρίου που έδωσε στους φοιτητές Καλών Τεχνών της Αθήνας η επίσημη καλεσμένη της φετινής διοργάνωσης, η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα Lara Lee, καθώς και το τρίλεπτο “Stop Motion Animation” που έφτιαξαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λεΐκων υπό την καθοδήγηση του Τόμας Κούνστλερ.

 

 

  

 


NEWSLETTER