Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 14:50

Πλήθος δράσεων τον Μάρτιο για το “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων περιλαμβάνει τον Μάρτιο το πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”. 

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προβολή και ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, μεταδίδοντας τα μηνύματα που η εθνική επανάσταση του 1821 εμπεριέχει, τα οποία παραμένουν επίκαιρα. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας το πρόγραμμα που θα λάβει χώρα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

“Είμαστε χαρούμενοι που αυτή η συνεργασία, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της View Master, απέδωσε καρπούς. Ο Μάρτης του 2020 ουσιαστικά θα αποτελέσει την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων και της προετοιμασίας για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821” ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. “Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα την επιτροπή «Ελλάδα 2021» όπου μίλησα με τον διευθυντή της και παρουσίασα το πρόγραμμά μας. Απ’ ό,τι μου είπαν εντυπωσιάστηκαν από τις προετοιμασίες, και με ενημέρωσαν πως το Μάρτιο θα μας επισκεφτεί η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου μαζί με το επιτελείο της, προκειμένου να συζητήσουμε για τις ετοιμασίες μας και εν συνεχεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση νέων δράσεων” τόνισε.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, σημείωσε πως από τη συνεργασία με τη «Φάρις» προέκυψε ένα πλούσιο πρόγραμμα για τον Μάρτιο. “Η Καλαμάτα είναι η μοναδική πόλη στη χώρα η οποία κατορθώνει το 2020 να έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα για όλο τον Μάρτιο. Νομίζουμε πως αυτή η προσπάθεια θα αποτυπωθεί, μιας και για πρώτη φορά θα έχουμε σε δράσεις της Καλαμάτας σύστημα καταγραφής, αξιολόγησης και αξιοποίησης της επισκεψιμότητας της πόλης. Οι συμμετέχοντες στα δρώμενα θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα έχουμε ένα απτό και χρήσιμο εργαλείο αποτίμησης των δράσεων” επισήμανε.

Ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας είπε πως ευελπιστεί από τον προγραμματισμό να μείνει κάτι στην πόλη, μια κληρονομιά στην Καλαμάτα.

  

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου Παναγιώτης Λαμπρινίδης υπογράμμισε πως ο εικαστικός τομέας συμμετέχει στο πρόγραμμα με μια σειρά πέντε διαλέξεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Χορού με τον γενικό τίτλο “2021 - Πνοή ελευθερίας”: “Είναι διαλέξεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την τέχνη, τη φιλοσοφία και την ιστορία. Αυτές οι διαλέξεις προσπάθησαν να πιάσουν όλες τις απόψεις για το 1821. Θα ξεκινήσουν από τις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 25 του μηνός. Ο πρώτος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κοντογιώργης. Στις 11 Μαρτίου θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Καραμπελιάς αλλά και ο εξειδικευμένος πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας. Στις 18 Μαρτίου θα μιλήσει η καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντουβάλου μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο. Στις 24 του μηνός ομιλητής θα είναι ο Μεσσήνιος ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος και στις 25 Μαρτίου θα μιλήσει ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρήστος Γιανναράς”. Ο κ. Λαμπρινίδης συμπλήρωσε πως παράλληλα θα λάβει χώρα ένας διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας, του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Μαρτίου, στην αίθουσα του Κέντρου Τέχνης Καλαμάτας στο Εικαστικό Σχολείο.

 

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, πρόσθεσε πως το 2020 είναι μια πολύ καλή πρόβα για το πώς θα γιορτάσει η Καλαμάτα τα 200 χρόνια από ένα τόσο σημαντικό γεγονός. “Εμείς, ως μουσικός τομέας του δήμου, έχουμε σκεφτεί να πιάσουμε το θέμα της επανάστασης όχι εστιάζοντας μόνο στο τι συνέβη στην Καλαμάτα, αλλά στο τι συνέβη διεθνώς σε πνευματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, γιατί γνωρίζουμε πως όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η πρώτη μας δράση που θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα είναι μια διάλεξη του δρ. Νίκου Ξανθούλη στις 8 Μαρτίου, που αφορά τον κλασικισμό, τον διαφωτισμό και την επανάσταση. Στις 15 Μαρτίου στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί μια συναυλία classic folk με έργα παραδοσιακής μουσικής από όλη την Ευρώπη. Στις 20 Μαρτίου θα επαναληφθεί η περσινή δράση «Παραμύθια στο σεργιάνι» όπου θα γίνουν αφηγήσεις σε διάφορα σημεία του Ιστορικού Κέντρου. Στις 22 του μηνός θα γίνει μια μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Χορού με ένα έργο του Εκτόρ Μπερλιόζ, το οποίο αφιερώθηκε στην ελληνική επανάσταση - και θα κλείσουμε μουσικά στις 23 Μαρτίου με τη συνηθισμένη συναυλία που γίνεται αυτή την ημερομηνία, με καλεσμένη την Αρετή Κετιμέ και ένα σύνολο πέντε σημαντικών μουσικών από τον παραδοσιακό χώρο” κατέληξε ο κ. Γυφτάκης.

Η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, ανέφερε πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν δύο ημερίδες. Η πρώτη θα λάβει χώρα στις 19 Μαρτίου και θα συνδέει την Καλαμάτα με έναν χώρο της διασποράς, αυτόν του Ιερού Λόχου: “Κατά τη διάρκειά της θα γίνει μια ομιλία για τον Ιερό Λόχο και τη συμβολή του στην έναρξη του αγώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ομιλητές της ημερίδας θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, η επιμελήτρια του Μουσείου της Παλαιάς Βουλής Νικολέττα Ζυγούρη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, η καθηγήτρια Ιωάννα Σπυρόπουλου και ο καθηγητής Αθανάσιος Χρήστου. Η δεύτερη ημερίδα η οποία θα λάβει χώρα μία μέρα μετά την εθνική μας επέτειο, στις 26 Μαρτίου, αφορά τον Ταΰγετο και τα μονοπάτια του, ως περιβαλλοντικό αγαθό, τα μονοπάτια τα οποία στην πραγματικότητα αποτέλεσαν καταφύγιο και μέσο διακίνησης των κλεφτών και των αρματολών σε όλη την Ελλάδα, παίζοντας καταλυτικό ρόλο ως δρόμοι ελευθερίας”.

 

Η διδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Βάγια Παναγιωτίδη ανέφερε: “Eχουμε προγραμματίσει πολλές δράσεις και εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την Κυριακή 8 Μαρτίου θα γίνει ιστορικός περίπατος από την παραλία του Αλμυρού μέχρι το Ιστορικό Κέντρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εν συνεχεία μια σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας με τους συλλόγους «Αρμονία» και «Ορφέας» στις 17 Μαρτίου. Θα γίνουν ραδιοφωνικές εκπομπές μαθητών γυμνασίου στην ΕΡΑ Καλαμάτας, όπου θα αφηγούνται κείμενα του ‘21. Επίσης θα πραγματοποιηθούν παραδοσιακά παιχνίδια για τα μικρότερα παιδιά στην πλατεία της Καλαμάτας, σε συνεργασία με τους προσκόπους. Υπάρχουν περισσότερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν και άλλα πολιτιστικά θέματα όπως παραστάσεις συλλόγων στην πλατεία Οθωνος στις 14 Μαρτίου και γευσιγνωσία στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας στις 5 Μαρτίου. Μάλιστα θα υπάρξει μια τελετή λήξης στις 27 Μαρτίου για να δούμε και το αποτέλεσμα του προγράμματος και να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες της πόλης στο Εργατικό κέντρο. Τέλος, θα γίνει ιστορικός περίπατος από την πλατεία Οθωνος μέχρι την Ιερά Μονή Βελανιδιάς στις 29 Μαρτίου”.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Βασίλης Πουλόπουλος υπογράμμισε πως η Καλαμάτα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει μία σύμπραξη φορέων που συνδυάζουν τον πολιτισμό με την επιστημοσύνη, διοργανώνοντας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. “Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει πολύ μεγάλη σχέση με την τεχνολογία και γι’ αυτό το λόγο ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των στοιχείων όλων αυτών που θα δείτε θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά. Θα δημιουργηθεί μάλιστα ειδικός χώρος στο παλαιό Δημαρχείο όπου μέσα από εφαρμογές θα παρουσιάζονται στοιχεία και του ίδιου του προγράμματος, αλλά της ιστορίας και όλης της πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτυπώθηκε. Για αυτό το λόγο θα κάνουμε μία αναλυτική καταγραφή με χρήση σύγχρονων μέσων όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, καταγράφοντας αναλυτικά στοιχεία για αυτούς", κατέληξε.