Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 02:31

Αρωμα γυναίκας στο συνέδριο της "Εξπρές" (φωτό)

Γράφτηκε από την
Αρωμα γυναίκας στο συνέδριο της "Εξπρές" (φωτό)

Αρωμα γυναίκας είχε η επιτυχημένη εκδήλωση της εφημερίδας "Εξπρές" που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην Καλαμάτα, σε χώρο του "Elite City Resort". 

Η εσπερίδα  αυτή εντασσόταν στον κύκλο ετήσιων εκδηλώσεων "Leaders of the new Economy – Ηγέτες της νέας Οικονομίας" και είχε θέμα "Γυναίκα επιχειρηματίας: Δύναμη δημιουργίας με πίστη στην παράδοση και όραμα για την ανάπτυξη".

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Ζέττα Μακρή. Στους παρευρισκόμενους μίλησαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους οι: Γιώργος Καλοφωλιάς διευθύνων σύμβουλος "Εξπρές - Εκδοτική - Εκτυπωτική" Α.Ε. Ανδρέας Βρης δημοσιογράφος, διευθυντής υποκαταστήματος Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου - Ηπείρου. Δανάη Μπεζαντάκου πρόεδρος i-for-U Greek Mentoring Network., Μαρία Παπάζογλου διευθύντρια της εταιρείας δημοσίων σχέσεων και τουριστικού μάρκετινγκ "My Publics". Παναγιώτα Βλάχου συνιδρύτρια της κορινθιακής εταιρείας Fereikos-Helix. Κίττυ Πανουργιά Ευρωπαία πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας - διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης. Πόλα Κούλη αντιπρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας. Θανάσης Κυριαζόπουλος σύμβουλος επιχειρήσεων. Γεωργία Χριστοδούλου πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης μίλησε για τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι γυναίκες και απάντησε σε σχόλια προηγούμενων ομιλητών, λέγοντας πως το Επιμελητήριο στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως φύλου του ιδιοκτήτη - διευθυντή τους.

Ο Γιώργος Καλοφωλιάς ξεκίνησε λέγοντας πως η "Εξπρές" εδώ και 30 χρόνια διοργανώνει τέτοιες ημερίδες στην ελληνική περιφέρεια. "Οι περιφέρειες δεν έχουν καταλάβει τις δυνατότητές τους. Εχουμε δυνάμεις που μένουν αναξιοποίητες και η κύρια δύναμή μας είναι η γυναίκα. Η γυναίκα έχει μια μοναδική πρακτική δυνατότητα. Πρέπει απλώς να οργανώσουμε τη δύναμη που έχουμε"! 

Ο Ανδρέας Βρης ξεκίνησε λέγοντας πως από τέτοιες εκδηλώσεις, σκοπός είναι να φεύγουν οι συμμετέχοντες πιο πλούσιοι σε γνώσεις. «Η "Εξπρές" πάντα πίστευε και πιστεύει στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας» εξήγησε. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα την κ. Μακρή, διαβάζοντας πρώτα το βιογραφικό της. 

Η Ζέττα Μακρή εξέφρασε τη χαρά της που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση και μίλησε για τις δράσεις της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων, αναφέροντας το βασικό στόχο της στρατηγικής μέχρι το 2020. Αυτός αφορά όλα τα κράτη της ΕΕ και περιλαμβάνει την άρση των εμποδίων, την ώθηση της αυτοαπασχόλησης, της πράσινης επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. «Το Σεπτέμβρη του 2012 υπογράψαμε ένα έργο 9 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση και τη διατήρηση των θέσεων των αυτοαπασχολούμενων γυναικών. Αυτό το έργο αφορά περίπου 2.500 γυναίκες» είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας. «Εχουμε πολλά να ανατρέψουμε στο χώρο εργασίας της γυναίκας. Και ας μην ξεχνάμε και το ρόλο των προβαλλόμενων προτύπων» πρόσθεσε. «Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πανάκεια, είναι απλώς μια βοήθεια στις προσπάθειες των γυναικών και πως πολλά από τα όσα λέμε εξαρτώνται από τις γενικότερες συνθήκες. Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια. Για εμάς είναι καλοδεχούμενη κάθε πρόταση πάντως», είπε η κ. Μακρή κλείνοντας.

«Οι γυναίκες έχουμε γίνει… της μόδας! Η κρίση έχει δώσει πολλές ευκαιρίες στις γυναίκες» είπε ξεκινώντας η Δανάη Μπεζαντάκου η οποία παρουσίασε ένα powerpoint με διάφορες δραστηριότητες της ίδιας και του σωματείου της, σε όλο τον κόσμο. 

Η Μαρία Παπάζογλου, καταγόμενη από τη Μεσσηνία, παρουσίασε τα βασικά πορίσματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τα οποία αφορούν τις γυναίκες, αλλά και πολλά παραδείγματα από γυναίκες που ασχολούνται με τον τουρισμό και που έχουν υλοποιήσει δικές τους ιδέες. «Οι γυναίκες μπορούν να πετύχουν», κατέληξε.

Στο βήμα ανέβηκε η Παναγιώτα Βλάχου, η οποία παρουσίασε την επιχείρηση εκτροφής σαλιγκαριών «Fereikos-Helix» που έχει βραβευθεί για τις επιτυχίες της. Η κ. Βλάχου μίλησε για το πώς ξεκίνησε η ιδέα της, για τα εμπόδια που συνάντησε αρχικά, για τη μετέπειτα εξέλιξη, για τα ανοίγματα που πλέον έχει κάνει και σε άλλες χώρες και, τέλος, για την τυποποίηση των προϊόντων της εταιρείας. 

Η Κίττυ Πανουργιά σχολίασε πως όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία και την επιχειρηματικότητα είναι κοινά, σε όλες τις χώρες της ΕΕ. «Το κλειδί της επιτυχίας είναι η γυναίκα να γίνεται επιχειρηματίας από επιλογή» δήλωσε η κ. Πανουργιά και ανέλυσε το προφίλ της γυναίκας επιχειρηματία, ενώ μίλησε επίσης για την εξισορρόπηση της καριέρας και της οικογενειακής της ζωής και την άρση των στερεοτύπων.  

Η Γεωργία Χριστοδούλου που είπε πως μπορεί οι εποχές να είναι δύσκολες, αλλά από κάπου πρέπει να υπάρξει αισιοδοξία και -γιατί όχι;- από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. «Εμείς οι γυναίκες τα έχουμε όλα», είπε μεταξύ άλλων!

Η Πόλα Κούλη προέτρεψε όλες τις γυναίκες να δώσουν τις κατάλληλες γνώσεις στα παιδιά της οικογένειας, για το τι είναι επιχείρηση, για το πώς λειτουργεί σωστά ένα νοικοκυριό, για το τι είναι το κάθε επάγγελμα. 

Στη συνέχεια ο Θανάσης Κυριαζόπουλος υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη τις γυναίκες, γιατί αυτές κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας, αφουγκράζονται το ρυθμό τους. 

Στο τέλος της βραδιάς, τιμητική βράβευση δόθηκε στη Μεσσήνια επιχειρηματία Κατερίνα Κοτταρίδη, από την εταιρία "Κλήμης πυρηνοκάρβουνο", για την επιτυχημένη δραστηριότητά της.  


NEWSLETTER