Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 23:28

Τιμήθηκε η 194η επέτειος της Μάχης της Βέργας (βίντεο-φωτογραφίες)

Τιμήθηκε η 194η επέτειος της Μάχης της Βέργας (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Με λιτές εκδηλώσεις και σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, τιμήθηκε σήμερα η 194η επέτειος της Μάχης της Βέργας (22 Ιουνίου 1826).

Στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό από τον μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Στη συνέχεια στη θέση Μάνδρα Αλμυρού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων από τον κ. Χρυσόστομο. Στεφάνια κατέθεσαν ο γ.γ. Βιομηχανίας Πελοπίδας Καλλίρης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αννα Καλογεροπούλου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο εκπρόσωπος του ανώτερου διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - αντισμήναρχος Δημήτριος Αλοίμονος, οι πρόεδροι της Κοινότητας Βέργας Γιώργος Κουρεντζής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπος Αφάλης και ο εκπρόσωπος της Ερανικής Επιτροπής Ανέγερσης Μνημείου Ιωάννης Καπελούζος.

Στον πανηγυρικό της ημέρας η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη σημασία της μάχης στη Βέργα, που δεν επέτρεψε στον Ιμπραήμ να περάσει στη Μάνη κι έδειξε πως δεν ήταν ανίκητος. Παρατήρησε ότι 3.000 Μανιάτες, 500 Μεσσήνιοι πρόσφυγες και 60 Κρήτες απέκρουσαν 9 ανεπιτυχείς εφόδους σε 10 ώρες, που πραγματοποίησε ο αιγυπτιακός στρατός.

Επεσήμανε ότι “οι νίκες στη Βέργα, στο Δυρό και τον Πολυάραβο έδειξαν ότι ο Ιμπραήμ δεν μπορούσε να κυριαρχήσει στη Μάνη και η αιματοχυσία θα συνεχιζόταν. Απώτερο αποτέλεσμα των θριάμβων των Μανιατών ήταν να υποχρεωθεί ο Ιμπραήμ να ακολουθήσει διαφορετική τακτική και αντί για καταστροφές να πείσει τους Πελοποννήσιους να προσκυνήσουν. Πιθανώς μάλιστα οι νίκες αυτές των Μανιατών να συνετέλεσαν στην απόφαση των βασιλέων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας να παρέμβουν με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στην Πελοπόννησο. Οι πρωταγωνιστές των ημερών εκείνων μας διδάσκουν με το παράδειγμά τους ότι μόνο το θάρρος, το πείσμα, η υπομονή, η επιμονή και κυρίως η σύμπνοια και η αγάπη για την πατρίδα ήταν και θα είναι πάντοτε οι κινητήριες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί στα ίσα και να κατατροπωθεί κάθε επίβουλος εχθρός, όσο ισχυρός και αν είναι”.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο τέως βουλευτής - εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, αντιδήμαρχοι και άλλοι.