Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 08:10

Προβολή βωβού φιλμ συνοδεία ζωντανής μουσικής

Γράφτηκε από την

Με εμβληματικούς μουσικούς του αιώνα μας από όλο τον κόσμο οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας παρουσιάζονται με επιτυχία από την περασμένη Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, δείχνοντας πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα εξελίσσεται εν μέσω πανδημίας σε ασφαλή και δημιουργικό θύλακα για τον πολιτισμό διεθνώς.

Σήμερα στις 8 μ.μ. ο Αρίωνας Γυφτάκης και το Τζαζ Τρίο του θα παρουσιάσουν, μέσα από έναν διάλογο με το φιλμ «Δάφνις και Χλόη» (1931) του ποιητή και πρωτοπόρου του ελληνικού κινηματογράφου Ορέστη Λάσκου, μια φρέσκια προσέγγιση στη μουσική συνοδεία κινούμενης εικόνας.
Η προβολή είναι μια συμπαραγωγή με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η πλοκή τοποθετείται στη Λέσβο της ύστερης αρχαιότητας και περιγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Alban Berg, Sam Rivers και Paul Bley, η μουσική θα ακολουθήσει την ερωτική αφύπνιση, αγωνία και απόγνωση των δύο νέων, χωρίς να περιορίζεται ωστόσο σε απλό συνοδό της κινούμενης εικόνας.
Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ιδρύθηκαν το 2017 από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο. Οργανώνονται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Φέτος πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η είσοδος στις παραστάσεις έχει οριστεί στα 5 ευρώ, ενώ για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας είναι ελεύθερη. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο (4 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).