Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 07:51

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Συνεχίζεται το “ραντεβού” της Λέσχης Ανάγνωσης, που συμπληρώνει 2 χρόνια

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης ξεκίνησε τις συναντήσεις της στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας τον Οκτώβριο 2018.

Δύο χρόνια μετά, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τον τρίτο κύκλο της Λέσχης.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Η συνάντηση λοιπόν ορίστηκε για τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΜΣ, στον ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον Covid-19 (αποστάσεις, χρήση μάσκας κ.λπ.). Ετσι, αν και δεν αλλάζει τίποτα ως προς τη μέρα και ώρα συνάντησης (πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στις 7 μ.μ.), αλλάζει όμως ο αριθμός συμμετεχόντων και περιορίζεται σε 15 ανά συνάντηση, ενώ είναι απαραίτητη η πρότερη δήλωση συμμετοχής.

 

“Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ”

Στην πρώτη συνάντηση λοιπόν έχει επιλεγεί για να παρουσιαστεί και να σχολιαστεί το μυθιστόρημα «Η Χαμένη Ανοιξη» του Στρατή Τσίρκα, ένα έργο της σύγχρονης ελληνικής μυθιστοριογραφίας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τον ακριβή προγραμματισμό των ημερομηνιών του νέου κύκλου συναντήσεων της Λέσχης, καθώς και του θέματος που θα απασχολήσει αναγνωστικά τα μέλη της, όπως προέκυψε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Ευτυχία Παπαδοπούλου, 27210 96818 και mail@vivlkkal.mes.sch.gr) και στην Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων (6936-665907 και tinakoutsoubou@gmail.com).

 

Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Η πρωτοτυπία και η απήχηση του κόσμου και πώς πλαισίωσε την Λέσχη Ανάγνωσης από τον Οκτώβριο 2018 μέχρι τον τρίτο κύκλο της, έγκειται στο ότι επιλέγονται βιβλία που έχουν σημαδέψει την ελληνική κοινωνία, και με αυτό το σκεπτικό άλλωστε "χτίστηκε" η Λέσχη. Πριν όμως χτιστεί, η πρωτοβουλία κυοφορείτο 1,5 χρόνο πριν εκ μέρους των Μεσσηνίων Συγγραφέων και για να πάρει μορφή η ιδέα αυτή καθοριστική υπήρξε η συνάντηση της ΕΜΣ με τη διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη, οπότε τα μέλη της διαπίστωσαν ότι η βιβλιοθήκη έχει τη φιλόξενη διάθεση να τους δώσει το χώρο και την υποστήριξη, για να το προχωρήσουν. 

 

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Η αρχική τοποθέτηση άλλωστε είχε να κάνει με το ότι ενώ η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων είχε κάνει πολλές εκδηλώσεις για την ποίηση, δεν συνέβαινε κάτι σχετικό και με την ελληνική πεζογραφία. Είπαν λοιπόν να κάνουν κάτι με τη συνεργασία της βιβλιοθήκης για το νεοελληνικό μυθιστόρημα, που να δώσει πληροφορίες πώς ξεκινάει και εξελίσσεται ο νεοελληνικός πεζός λόγος. Παράλληλα, ο στόχος ήταν να δώσει μηνύματα φιλαναγνωσίας και κίνητρα γραφής στα μέλη της Ενωσης και ορισμένα κλειδιά για να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο συγγραφής. Η φιλαναγνωσία και η αγάπη για το βιβλίο είναι άλλωστε ο κοινός τόπος και στόχος των Μεσσηνίων Συγγραφέων και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. 

 

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Η Λέσχη Ανάγνωσης πρωτοτυπεί ακόμα και στον τρόπο που κάνει τη μετάβαση σε κάθε λογοτεχνική περίοδο, συνοδευτικά με μια θεωρητική εισαγωγή. Δίνει πληροφορίες για το τι αλλάζει εκφραστικά και θεματικά σε κάθε περίοδο και ποιες ιστορικές και κοινωνιολογικές αναγκαιότητες όρισαν τη μετάβαση, χωρίς ωστόσο να φιλολογούν. Απευθύνεται στο μέσο αναγνώστη και είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο· δεν περιορίζεται στα μέλη της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων ή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα μέλη μπορούν να δανείζονται από τη βιβλιοθήκη τα προς ανάγνωση βιβλία.