Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 21:00

Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”: “Πλούσιος” Οκτώβριος στη Βαμβακού

Γράφτηκε από την
Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”: “Πλούσιος” Οκτώβριος στη Βαμβακού

Ο Οκτώβρης στη Βαμβακού είναι γεμάτος γαστρονομία, τεχνολογία, πολιτισμό, εκπαίδευση και… πολλά καρύδια. Ο μήνας του καρυδιού στη Βαμβακού είναι γεγονός και θα τιμηθεί και φέτος, τηρώντας, όμως, τις αποστάσεις, με προσοχή και ασφάλεια.

Ολες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς και υλοποιούνται από την ομάδα “Vamvakou revival” με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Ο μήνας ξεκινά με ένα διήμερο (3-4 Οκτωβρίου) αφιερωμένο στη βιώσιμη γαστρονομία με εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές, σε συνεργασία με το Sustainable Food Movement Greece (SFMinGr). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία διήμερη γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο - καφέ “Βουρέικο” με μενού επιμέλειας των σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη και Βασίλη Χαντζάρα, ένα ανοιχτό μάθημα μαγειρικής σε συνεργασία με τον executive chef Δημήτρη Αϊβαλιώτη και ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά που συνδυάζει την τέχνη με την τροφή και τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία από την “Re-direct”.
Η μουσική, η ποίηση και η φωτογραφία βρίσκονται μαζί στα 900 μ. υψόμετρο και συνυπάρχουν αρμονικά στο χωριό της Βαμβακούς. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έκθεσης οι «Αθηναίοι» του Σωκράτη Μπαλταγιάννη συνεχίζουν να κοσμούν τα σοκάκια και τα μονοπάτια του χωριού αυτόν τον μήνα. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Athens Photo World. Μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές, η “Μουσική των ποιητών” έρχεται στη Βαμβακού (10 Οκτωβρίου) και 4 κύκλοι τραγουδιών σπουδαίων ποιητών μελοποιημένοι από σπουδαίους συνθέτες αποκαλύπτονται. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της “Vamvakou Revival” με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Θα γίνουν ακόμη, ποδηλατάδες (11 Οκτωβρίου) και πεζοπορικές διαδρομές (17) από το χωριό έως τις καρυδιές, μαθαίνοντας για την τέχνη της συγκομιδής του καρυδιού από τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και διατροφικά μυστικά από τον δρ. Παναγιώτη Μπασουράκο διαιτολόγο - διατροφολόγο και ένα μάθημα yoga vinyasa (25) με φόντο το ορεινό τοπίο του Πάρνωνα μαζί με την Κατερίνα Ντελή. Συνεχίζοντας γαστρονομικά, οινικό ταξίδι θα ξεκινήσει στη Βαμβακού (24 Οκτωβρίου), με συνοδοιπόρο τον οινολόγο Χρήστο Δημητρακάκη.
Τι κρύβει ο μήνας για τους μικρούς επισκέπτες του χωριού; Ενας κύκλος 3 εργαστηρίων για τη διατροφή στα χρόνια του Βυζαντίου ξεκινά τον Οκτώβρη (10) στο σχολείο της Βαμβακούς για παιδιά 6 - 12 ετών με την Γιάννα Κατσουγκράκη αρχαιολόγο. Ο κύκλος θεατρικών συναντήσεων «4 εποχές», για παιδιά 4 - 7 ετών, συνεχίζονται (24) με θέμα τους Καρυδο – ήρωες με τη Φλώρα Καλομοίρη. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι καρυδομαζέματα στη Βαμβακού με τις “Στρίγκλες” και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οσα μπορεί να σου πει μια φωτογραφία» για παιδιά 6 - 12 ετών, έρχονται το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.
Το “V.Lab” (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας τον Οκτώβριο και θα το γιορτάσει με 5 ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια. Ενα κυνήγι θησαυρού (3 Οκτωβρίου) για … σκληρά καρύδια ηλικίας 11 - 14 ετών με την Ελένη Παλούμπα, ένα εντατικό και ταχύρρυθμο μάθημα ρομποτικής (11) για παιδιά 8 - 12 ετών, ένα εργαστήριο για την καινοτομία (25) για ενηλίκους με τη Νokia Hellas “Φυσική, Χημεία και Βιολογία πίσω από τα καρύδια της Βαμβακούς” (18) με τη Δώρα Κουρκούλη και “Ανακαλύπτοντας τον κόσμο της επιστήμης” (31) με το CTY Greece του Αnatolia College για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, συνθέτουν το επετειακό πρόγραμμα του V.Lab.
Για πρώτη φορά, φέτος, οι εξετάσεις για τη συμμετοχή στα εξωσχολικά προγράμματα του CTY Greece (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα παιδιά) του Κολλεγίου “Ανατόλια” που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Β’ δημοτικού έως Γ’ γυμνασίου, με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, φιλοξενούνται στη Βαμβακού και θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου στο σύγχρονο τεχνολογικό κέντρο “V.Lab”, που λειτουργεί στο χωριό.


NEWSLETTER