Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 07:15

153ο Καρναβάλι Μεσσήνης: Ξεκινούν την Κυριακή οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

153ο Καρναβάλι Μεσσήνης: Ξεκινούν την Κυριακή οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

Αυτή την Κυριακή ξεκινούν στη Μεσσήνη οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση, την Καθαρά Δευτέρα.



Στο πλαίσιο της παρουσίασης του 153ου Καρναβαλιού της Μεσσήνης που έγινε χθες από το δήμαρχο Στ. Αναστασόπουλο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβίλλα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο καρναβαλικό εργαστήρι του δήμου και στο ισόγειο του Δημαρχείου, όπου εκτίθενται τα αποκριάτικα κοστούμια των πεζοπόρων τμημάτων του καρναβαλιού. Οι μαθητές συνοδεύονταν από εκπαιδευτικούς του σχολείου, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια Ζωή Καλαμπόκη. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς κατασκευάζονται τα άρματα και να ζωγραφίσουν αποκριάτικα θέματα.
Ο κ. Δαβίλλας από τη μεριά του επανέλαβε την επιδίωξη του δήμου να γίνει το καρναβάλι της Μεσσήνης παμμεσσηνιακό, στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες απ' όλες τις περιοχές του νομού, ανεξάρτητα από τις εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται κατά τόπους. Για ακόμα μια φορά κάλεσε τους Καλαματιανούς να απολαύσουν και το καρναβάλι της Μεσσήνης, πέραν των εκδηλώσεων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε την αγάπη και το μεράκι με την οποία κατασκευάζονται τα άρματα στο εργαστήρι, από εξειδικευμένη ομάδα, επισημαίνοντας πως όλα τα άρματα κατασκευάζονται και δεν αγοράζονται.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ


Κυριακή 3 Μαρτίου
11 π.μ. Εναρξη καρναβαλιού από τον βασιλιά Ασωτο και περατζάδα της Φιλαρμονικής σε δρόμους της Μεσσήνης με κατάληξη την κεντρική πλατεία.
11.30 π.μ. Χορευτικό hip-hop με τον Σύλλογο "Χαρά του Παιδιού" και "Απόλλων και Αρτεμις" του ΕΛΠΑΣ Καλαμάτας, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.
12 μ. Χορευτικό zumba με τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

Δευτέρα έως Τετάρτη 4-6 Μαρτίου
9 π.μ. Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων της Μεσσήνης στο καρναβαλικό εργαστήρι. Τα  παιδιά θα ζωγραφίσουν διάφορα αποκριάτικα θέματα.

Πέμπτη 7 Μαρτίου
10 π.μ. Κατασκευή και πέταγμα χαρταετού στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λογγάς.
11.30 π.μ. Το άρμα του μπεκρή θα βγει στους δρόμους της Μεσσήνης και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, για γλέντι με άφθονο κρασί και τσίπουρο. 
12.45 μ.μ. Γαϊτανάκι και αποκριάτικοι χοροί από το Δημοτικό Σχολείο Λογγάς στην  κεντρική πλατεία Λογγάς.

Παρασκευή 8 Μαρτίου
9 π.μ. Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων της Μεσσήνης στο καρναβαλικό εργαστήρι. Τα  παιδιά θα ζωγραφίσουν διάφορα αποκριάτικα θέματα.

Σάββατο 9 Μαρτίου
12 μ. Maskarata bike στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης από το Γυμναστικό Σύλλογο Μεσσήνης.
6 μ.μ. Παιδικό αποκριάτικο πάρτι με εκπλήξεις και δώρα στην αίθουσα "Νεφέλη"  από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.
8 μ.μ. Αποκριάτικος χορός στην αίθουσα "Κουζή" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανάληψης.

Κυριακή 10 Μαρτίου
10.30 π.μ.    Αποκριάτικοι ρυθμοί με την Φιλαρμονική Μεσσήνης και τη φιλική συμμετοχή της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας.
11 π.μ. Μικρό καρναβάλι: Μικρή καρναβαλική παρέλαση με κλόουν, αρλεκίνους, κατασκευή κολάζ, κ.λπ.  Πρωταγωνιστές οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί Μεσσήνης, ο Παιδικός Σταθμός "Το πρώτο μας σχολείο", τα παιδιά και οι γονείς του 3ου Νηπιαγωγείου Μεσσήνης και όλα τα παιδιά, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.
12 μ. Χορευτικό zumba, latin και μαζορέτες από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.
12.30 μ.μ. Γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης από το Δημοτικό Χορευτικό Ομιλο Μεσσήνης με την φιλική συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου.
6 μ.μ. Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα "Νεφέλη" από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

Δευτέρα έως Πέμπτη 11-14 Μαρτίου
9 π.μ Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων της Μεσσήνης στο καρναβαλικό εργαστήρι. Τα  παιδιά θα ζωγραφίσουν διάφορα αποκριάτικα θέματα.

Παρασκευή 15 Μαρτίου
9 π.μ Επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων της Μεσσήνης στο καρναβαλικό εργαστήρι. Τα  παιδιά θα ζωγραφίσουν διάφορα αποκριάτικα θέματα.
7.30 μ.μ. Καλέσματα  στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας από το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης". Οι Νησιώτες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές καλούν τους Καλαματιανούς στο Νησιώτικο καρναβάλι.
8 μ.μ. Μουσική βραδιά που διοργανώνουν επαγγελματίες της πόλης στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης, με το νεανικό συγκρότημα "Κόκκινα χαλιά".

Σάββατο 16 Μαρτίου
9 π.μ. Κρυμμένος θησαυρός (διοργάνωση Ράδιο Μεσσήνη) στην κεντρική πλατεία και τις γειτονιές της πόλης (α’ φάση).
8 μ.μ. Φωτιά στην κεντρική πλατεία Ανδρούσας με παραδοσιακό γλέντι από την τοπική κοινότητα.
8 μ.μ. Φωτιά στην πλατεία του Δρακονερίου από τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του χωριού.
8 μ.μ. Αποκριάτικος χορός στην Εύα, στην αίθουσα Καλογερόπουλου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας "Ο Αριστοτέλης".
8 μ.μ. Φωτιά στο Κλήμα, στο προαύλιο της εκκλησίας από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο "Το Κλήμα".
8 μ.μ. Αποκριάτικος χορός στο Νεοχώρι Αριστομένους, στο χώρο της Συκικής, από την τοπική κοινότητα.
8 μ.μ. Αποκριάτικο γλέντι στην κεντρική πλατεία Πιλαλίστρας, με φωτιές, πλούσια εδέσματα και παραδοσιακό γλέντι από την τοπική κοινότητα.
9.30 μ.μ. Μασκέ πάρτι στο κατάστημα "De style” (πρώην "Vogue") στην κάτω πλατεία Μεσσήνης από το Γυμναστικό Σύλλογο Μεσσήνης.

Κυριακή 17 Μαρτίου
10 π.μ. Ψητά εδέσματα στην πλατεία Κουρτακίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κουρτακαίων.
11 π.μ. Κρυμμένος θησαυρός στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης (τελική φάση).11.30 π.μ.    Χορευτικό με την ομάδα του Χορευτικού Λυκείου Μεσσήνης.
2 μ.μ. Αναβίωση χωριάτικου γάμου στην πλατεία Μαθίας από την τοπική κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαθίας.
7 μ.μ. Αναβίωση του παραδοσιακού καρναβαλιού με φωτιά στην πλατεία του σχολείου του Μαγγανιακού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Μαγγανιακιτών.
8 μ.μ. Παραδοσιακές φωτιές στην πλατεία Αβραμιού από την τοπική κοινότητα.
8 μ.μ. Φωτιά και γλέντι, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Ανάληψης από την τοπική κοινότητα.
8 μ.μ. Αποκριάτικο γλέντι στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου - Λυκείου Ανδρούσας από τον Αθλητικό Σύλλογο Ανδρούσας.
8 μ.μ. Φωτιά και γλέντι στην πλατεία της Αρσινόης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γυναικών Αρσινόης.
8 μ.μ. Φωτιά στην πλατεία της Βαλύρας από την τοπική κοινότητα σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.
8 μ.μ. Φωτιά στην Ελληνοεκκλησιά, κοντά στην αποθήκη του συνεταιρισμού, με χορό και διάφορα εδέσματα, από την τοπική κοινότητα.
8 μ.μ. Φωτιά στην πλατεία της Εύας με άφθονα εδέσματα και χορό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας "Ο Αριστοτέλης".
8 μ.μ. Φωτιά στην πλατεία του Μαυρομματίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου "Το Γλυκορίζι"" και την τοπική κοινότητα.
8 μ.μ. Φωτιά στην πλατεία του Καρτερολίου από τον Εκπολιτιστικό κι Εξωραϊστικό Σύλλογο Καρτερολίου.
8 μ.μ. Φωτιά στην πλατεία στο Σπιτάλι από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Σπιταλίου και την τοπική κοινότητα.
8.30 μ.μ. Φωτιά στην Κορομηλιά και αποκριάτικο γλέντι με χορό στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, από το Σύλλογο Απανταχού Ευρισκομένων Κορομηλιωτών Μεσσηνίας.
8 μ.μ. Φωτιά στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου στο Λυκότραφο από την τοπική κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
8 μ.μ. Αποκριάτικος χορός στον Πολύλοφο, στο κτήριο της Συκικής, από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυλόφου "Ο Αγιος Δημήτριος".
8 μ.μ. Φωτιά και αποκριάτικος χορός στο Στρέφι, στις αποθήκες του συνεταιρισμού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρεφίου.
9 μ.μ. Φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης: Σωτήρη Πατατζή (Μπεζεστένια), Πολυτεχνείου, Καρντασέικα, Προσφυγικό Συνοικισμό, μικρό πάρκινγκ (πλατεία Μεσσήνης).
9 μ.μ. Φωτιά στην Τρίοδο με εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Τριόδου.
9 μ.μ. Μαντολινάτα σε δρόμους της Μεσσήνης από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης.

Δευτέρα 18 Μαρτίου
9 π.μ. Πέταγμα χαρταετού στον Φάρο Πεταλιδίου.
9.30 π.μ. Παραδοσιακά Κούλουμα στην πλατεία στο Κουρτάκι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κουρτακαίων.
10 π.μ. Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στο αεροδρόμιο Τριόδου από το Σύλλογο Απανταχού Τριοδιτών.
10 π.μ. Πέταγμα χαρταετού στο γήπεδο της Εύας με κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εύας "Ο Αριστοτέλης".
10.30 π.μ. Χορευτικό  στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Οι φουστανελάδες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" κατευθύνονται χορεύοντας προς την Κρεμάλα.
11 π.μ. Αναπαράσταση δίκης και απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά στην περιοχή της Κρεμάλας στη Μεσσήνη από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης.
Κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το  Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης.
Κρέμασμα από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης.
3 μ.μ. Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης από το Δήμο Μεσσήνης (Δημοτική Φιλαρμονική, μαζορέτες από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", μαντολινάτα από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, συνοδεία βασιλιά Καρνάβαλου από άρματα και πεζοπόρα τμήματα σχολείων - συλλόγων και φίλων καρναβαλιστών όλων των δημοτικών ενοτήτων, λόγος του βασιλιά Καρνάβαλου).
8 μ.μ. Φαγοπότι και πάρτι μασκέ στην ταβέρνα "Οινοσοφίες", με έκπτωση 30%.
Για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις παρέχονται πληροφορίες από τους διοργανωτές. Τα τηλέφωνα των υπευθύνων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν στο Γραφείο Πολιτισμού του δήμου (Ηλίας Θεριός 27223 60140).