Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 10:15

Παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο η "Ιστορία της Εμπορικής Σχολής" του Παν. Γκλεγκλέ

Παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο η "Ιστορία της Εμπορικής Σχολής" του Παν. Γκλεγκλέ

Η "ιστορία της Εμπορικής Σχολής Καλαμάτας", το βιβλίο του Παναγιώτη Γκλεγκλέ - συνταξιούχου διευθυντή της ΑΤΕ και απόφοιτου της Εμπορικής, παρουσιάζει την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Δείχνει πώς 100 χρόνια πριν οι επαγγελματίες είχαν προβλέψει την αξία της εξειδίκευσης και της κατάρτισης, όπως εδώ και λίγα χρόνια παλεύει να εφαρμόσει η πολιτεία με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 Αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου, σε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης σημείωσε ότι «η Σχολή, την ιστορία της οποίας το βιβλίο παρουσιάζει, είναι ουσιαστικά πνευματικό τέκνο του φορέα μας, καθώς ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια και λειτούργησε υπό την αιγίδα του». Και ευχήθηκε οι σημερινοί διοικούντες του Εοιμελητηρίου να ξεπεράσουν τους προκατόχους τους, «αφού η χώρα, σε στιγμές δύσκολες σαν αυτές που περνάμε χρειάζεται την ενίσχυση τέτοιων καινοτόμων ιδεών όσο ποτέ στο παρελθόν».

Ο Παύλος Γκρέκης, απόφοιτος της Νυχτερινής Εμπορικής Σχολής και πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας παρατήρησε ότι «βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου η ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της και να πλημμυρίζει το μυαλό από αναμνήσεις και χαμένες μα όχι ξεχασμένες εικόνες». Ανέφερε ότι «η Εμπορική Σχολή Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1919 υπό την αιγίδα του τότε Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου». Επεσήμανε ότι «την ανάγκη για την εξεύρεση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού ήρθαν οι φορείς της πόλης να καλύψουν με την πρωτοβουλία ίδρυσης μιας σχολής, που θα εκπαίδευε νέους ανθρώπους για να μπορέσουν να ενταχτούν στο εργατικό δυναμικό». Σημείωσε ότι «διαβάζοντας τα ονόματα  αναγνώρισα σημαντικούς ανθρώπους της πόλης. Επαγγελματίες, βιοτέχνες, εξαγωγείς, εμπόρους, αυτό που σήμερα λέμε ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που σήμερα όλοι τους θυμόμαστε σαν εκείνους που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στα τεκταινόμενα της εποχής , που αποτέλεσαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, πάνω στον οποίο ξετυλίχτηκε η εξέλιξη της Καλαμάτας». 

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Γκλεγκλές παρατήρησε ότι ήταν πιστός οπαδός των εμπορικών μαθημάτων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της Εμπορικής Σχολής και της Νυχτερινής, καθώς στην κουραστική του προσπάθεια να συλλέξει το υλικό του βιβλίου (από τα ΓΑΚ και τους παλιούς μαθητές).