Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 07:59

Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο: Παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα του σχήματος

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο: Παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα του σχήματος

Την νέα του ιστοσελίδα παρουσίασε χθες το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης του ΜΕΘ.


Ο πρόεδρος Γιώργος Παντελόπουλος μίλησε στη συνέντευξη τύπου στο "Rex" με τη φράση της Αθηνάς στην Ιλιάδα "Αύριο όλα θα είναι πιο καλά". "Είναι καιρός να αφυπνιστούμε και να δούμε πως πρέπει να γίνει ένας "πόλεμος" με το λόγο, την πένα, την ψυχή, το πνεύμα, τον πολιτισμό" σχολίασε.
Το site του ΜΕΘ είναι το www.messiniakotheatro.gr και για αυτό εργάστηκαν ο Ηίας Λυμπερόπουλος, ο Γιάννης Παπαθεοδωρίδης, ο Παναγιώτης Λούζης και ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος ακόμη προσέθεσε πως έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για τη νέα παραγωγή, με στόχο να είναι το ίδιο καλή με την "Αυλή των θαυμάτων".
Στη συνέντευξη μίλησαν ακόμη ο Παναγιώτης Λούζης, ο οποίος είπε πως η ενημέρωση θα γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως απαιτεί η εποχή και ο Αντρέας Ρεϊτζόπουλος γραμματέας του Συλλόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του αείμνηστου Γιώργου Παπαδόπουλου στο ΜΕΘ, την εποχή της ίδρυσής του.
Να σημειωθεί πως το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έγραψε ο Ντάριο Φο: "Πριν πολλά χρόνια, η εξουσία επίλυσε το πρόβλημα της ανοχής της απέναντι στους ηθοποιούς της Commedia dell' Arte διώχνοντας τους από την χώρα. Σήμερα, ηθοποιοί και θίασοι έχουν πρόβλημα ανεύρεσης δημόσιων σκηνών, θεάτρων και θεατών, εξαιτίας της κρίσης. Επομένως, οι κυβερνώντες, δεν έχουν πρόβλημα να ελέγχουν αυτούς που εκφράζονται μέσω της ειρωνείας και του σαρκασμού, μιας και δεν υπάρχει κανένας χώρος για τους ηθοποιούς, αλλά ούτε και κοινό στο οποίο να μπορούν να απευθυνθούν.
Τουναντίον, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, στην Ιταλία, οι κυβερνώντες έπρεπε να προσπαθήσουν αρκετά για να φέρουν τους κωμικούς σε δύσκολή θέση μιας και τους απολάμβανε μεγάλη μερίδα του κοινού. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη έξοδος των ηθοποιών της Κομέντια Ντελ Αρτε πραγματοποιήθηκε στον αιώνα της Αντιμεταρρύθμισης, με τη θεσμοθέτηση της κατάργησης όλων των θεατρικών χώρων, ιδιαιτέρως στην Ρώμη, όπου κατηγορήθηκαν ότι πρόσβαλλαν την Αγια Πόλη. Το 1967, ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΒ', κάτω από την συνεχόμενη πίεση της συντηρητικής πλευράς της αστικής τάξης και του κλήρου, διέταξε την κατεδάφιση του Θεάτρου Tordonina, το οποίο σύμφωνα με τους ηθικολόγους, είχε παρουσιάσει τον μεγαλύτερο αριθμό άσεμνων σκηνών.
Την εποχή της Αντιμεταρρύθμισης, ο Καρδινάλιος Κάρλο Μπορομέο, ο οποίος δρούσε στον βορρά της Ιταλίας, είχε αφιερώσει τον εαυτό του στην λύτρωση 'των παιδιών του Μιλάνου', θέτοντας για την τέχνη έναν σαφή διαχωρισμό, ως την υψηλότερη μορφή πνευματικής εκπαίδευσης, και το θέατρο ως την έκφραση της αισχρολογίας και της ματαιοδοξίας.
Σε ένα γράμμα που απεύθυνε στους συνεργάτες του, το οποίο παραθέτω σχεδόν αυτούσιο, εξέφρασε τις πεποιθήσεις του περίπου ως εξής: 'Ανησυχώ για την εξάλειψη του κακού σπόρου, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάψουμε τα κείμενα που περιέχουν μιαρούς λόγους, για να τους εξαλείψουμε από την μνήμη των αντρών, και την ίδια στιγμή να διώξουμε αυτούς που κυκλοφορούν αυτά τα κείμενα σε έντυπη μορφή. Προφανώς όμως ενώ κοιμόμασταν, ο διάβολος δούλευε με ανανεωμένο ζήλο. Αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μπορεί να είναι πιο διεισδυτικό για την ψυχή απ' αυτό που μπορούν να διαβάσουν σε τέτοια βιβλία! Πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι για το μυαλό των νεαρών αντρών και κοριτσιών ο προφορικός λόγος και οι απρεπείς κινήσεις, παρά μία άψυχη λέξη τυπωμένη σε βιβλία. Γι' αυτό είναι επείγον να απαλλάξουμε τις πόλεις μας από αυτούς που κάνουν θέατρο, όπως κάνουμε και με τις ανεπιθύμητες ψυχές'.
Επομένως η μοναδική λύση για την κρίση είναι να ελπίζουμε ότι το μεγάλο κυνήγι μαγισσών οργανώνεται εναντίον μας και ιδιαίτερα ενάντια στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να διδαχθούν την τέχνη του θεάτρου: μια νέα διασπορά κωμικών, δημιουργών του θεάτρου, οι οποίοι μέσα από αυτό τον περιορισμό θα δημιουργήσουν αφάνταστα οφέλη για μια νέα εκπροσώπηση".
Γ.Σαρ.


NEWSLETTER