Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 07:53

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Καλαμάτα: «Δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στοχεύει η Παλαιστίνη, τόνισε ο πρέσβης των Παλαιστινίων στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι, σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

“Ζητάμε τη σύγκληση του κουαρτέτου (ΗΠΑ - Ρωσία - Ευρωπαϊκή Ενωση - Ηνωμένα Εθνη) για να επιλυθεί το πρόβλημα της Παλαιστίνης, με συζητήσεις στη βάση των αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου”, επεσήμανε ο πρέσβης που βρέθηκε στην Καλαμάτα προσκεκλημένος των περιφερειακών  παρατάξεων “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και “Ανταρσία στο Μωριά”. Μίλησε στο 10ο Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ το βράδυ της Κυριακής και χθες συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο.

Ο πρέσβης επέκρινε δριμύτατα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν το τιμωρούν κι εξέφρασε την αντίδρασή του για τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχει κάνει με το Ισραήλ. “Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, υπό τον όρο ότι θα διαφυλαχθεί η σταθερότητα, η κυριαρχία του κράτους και η αυτοδιάθεση του λαού μας”, σημείωσε ο κ. Τουμπάσι.

Αναλυτικά, ενημέρωσε πως “αποδεχθήκαμε τη λύση των δύο κρατών και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Υπογράψαμε τη Συμφωνία του Οσλο με το Ισραήλ, 5ετούς διάρκειας. Το Ισραήλ αναγνώρισε την ύπαρξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αλλά μετά την υπογραφή αποσύρθηκε από αυτά που είχε συμφωνήσει”. Αναφέρθηκε στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν (είχε υπογράψει τη Συμφωνία του Οσλο) “για να ανέλθει στην εξουσία ο φασίστας, ο τρομοκράτης, ο σφαγέας Νετανιάχου”.

Μίλησε για τη δημιουργία νέων οικισμών με 750.000 εποίκους Ισραηλινούς και την de facto προσάρτηση εδαφών υπέρ των εποίκων και ανέφερε πως “από το 1948 που δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ έχουν διαπραχθεί πάνω από 65 περιπτώσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, 135.000 δολοφονήθηκαν με αφανισμό ολόκληρων περιοχών από τον χάρτη”. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται να διαπράττονται μέχρι σήμερα κι έκανε λόγο για στρατιωτική κι εποικιστική κατοχή, για 200 οικισμούς Ισραηλινών στα εδάφη των Παλαιστινίων και πληροφόρησε πως “τοποθετούνται οδοφράγματα και μόνιμοι φράχτες που εμποδίζουν τη μετακίνηση, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των συμφωνηθέντων”.

 

“Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ”

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης εκτίμησε ότι “το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε με βάση τη δύναμη των όπλων και η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να το επαναφέρει στην τάξη και να το τιμωρήσει”. Και μίλησε για μεγάλη ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας που δεν ζήτησαν την τιμωρία του, την επιβολή κυρώσεων σε ένα κράτος που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

Για τη συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία με ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου θεωρείται από αυτό επιβράβευση και το ενθαρρύνει να συνεχίσει την εγκληματική πολιτική. Κι ενοχλημένος παρατήρησε ότι άλλα κράτη που έκαναν τα ίδια τιμωρήθηκαν, ενώ το Ισραήλ δεν τιμωρείται. Επέρριψε σοβαρές ευθύνες στον Τραμπ, “στη συμμαχία του ορθόδοξου σιωνισμού και του φασιστικού - δημοκρατικού συστήματος Τραμπ” κι επεσήμανε πως η νέα κυβέρνηση Μπένετ θα πρέπει να αναγνωρίσει τον τερματισμό της κατοχής. Και επανέλαβε ότι “υποστηρίζουμε το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι “αισθάνεται συγκίνηση και περηφάνια που βρίσκεται στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821” και αναφερόμενος στη συνεργασία με το Ισραήλ είπε πως “δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, όπως δεν δεχόμαστε και για τη δική μας χώρα”. Πρόσθεσε ότι “ανταλλάσσουμε απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση και βρίσκουμε σημεία προσέγγισης. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να τιμωρούνται. Στηρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να υπογράψει συμφωνίες για να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες”, αλλά αντιδρώντας αναρωτήθηκε: “Δεν έμεινε άλλη χώρα παρά μόνο με το Ισραήλ, προς τι αυτή η συμφωνία;”. Ξεκαθάρισε ότι “θέλουμε τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών, για να αναγνωρίσουμε τα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ” και παρατήρησε “καρφώνοντας” τη χώρα μας: “Μας έχουν αναγνωρίσει 139 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Τουρκία. Πρέπει να το κάνει και η Ελλάδα. Το ψήφισε ομόφωνα η Βουλή το 2015 και δεν καταλαβαίνω ποιος εμποδίζει αυτή την εφαρμογή. Αναγνωρίζεις το Ισραήλ χωρίς σύνορα, γιατί δεν αναγνωρίζεις και την άλλη χώρα που ορίζει τα σύνορα του 1967; Πρέπει να οπλιστούν με θάρρος και να προχωρήσουν σε αυτή την αναγνώριση”.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι “υπάρχει μια αλλαγή με τη νέα αμερικάνικη κυβέρνηση. Στο Δημοκρατικό κόμμα υπάρχει πλειονότητα προοδευτικών λογικών στοιχείων” κι ενημέρωσε πως “έχουμε υπογράψει τη Συμφωνία του Θαλασσίου Δικαίου, που δεν έχουν υπογράψει η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ”.

Γ.Σ.