Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 08:15

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Β. Καρέλια”- Ιστορικές μορφές της Επανάστασης στην έκθεση του Νίκου Φλώρου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Β. Καρέλια”- Ιστορικές μορφές της Επανάστασης στην έκθεση του Νίκου Φλώρου (φωτογραφίες)

 

 

Επιβλητικές δημιουργίες με τη μορφή γλυπτών και πινάκων παρουσιάζει για το επόμενο διάστημα ο εικαστικός Νίκος Φλώρος στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Καρέλια” στην Καλαμάτα.

Στο κτήριο της οδού Σταδίου 64 έγιναν την Κυριακή το πρωί τα εγκαίνια της δουλειάς “Ηρωες από μέταλλο” που θα εκτίθεται ως τις 31 Οκτωβρίου και θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Θέμα της έκθεσης είναι ιστορικές μορφές της Επανάστασης (Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα κ.ά.), οι οποίες είναι φτιαγμένες από χιλιάδες μεταλλικές “ίνες”, λωρίδες κομμένες από ανακυκλώσιμα κουτάκια αναψυκτικών. Ο καλλιτέχνης έχει ασχοληθεί ο ίδιος με το υλικό του και το έχει επεξεργαστεί έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα και η λάμψη του να κερδίζει τον επισκέπτη της έκθεσης από το πρώτο λεπτό.

Εχοντας από νεαρή ηλικία την ενστικτώδη ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, ο Νίκος Φλώρος καταλήγει σήμερα στη γλυπτική, η οποία εδώ και χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον του. Εμμένει πάντοτε στην άποψη πως «η τέχνη είναι μία», ενιαία και αδιάσπαστη, φροντίζοντας να την υπηρετεί ο ίδιος, πάντοτε προσηλωμένος στη βαθύτερη γνώση και εξέλιξή της. Η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στάθηκε η αφορμή ώστε ο διάσημος γλύπτης να εκθέσει ξανά έργα του στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια επιτυχημένων εκθέσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ίδιος προέρχεται από μία οικογένεια επαναστατών και ηρώων. Πρόγονος και συνονόματός του ήταν ο οπλαρχηγός Νίκος Φλώρος που έπεσε ηρωικά στη μάχη των Αθηνών, πολεμώντας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι «Ηρωες από μέταλλο» είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και στοχοπροσήλωσης του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια ιδέα που συνέλαβε 4 χρόνια πριν και η οποία έλαβε σάρκα και οστά τη φετινή χρονιά, ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον προσφάτως εκλιπόντα συνάδελφο και φίλο του δημιουργού, Δημήτρη Ταλαγάνη.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Αριστοτέλη Καραντή. Υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Γεωργία Κακή, ενώ τα κείμενα του οδηγού υπογράφει η Κατερίνα Κοσκινά. Καθότι πηγή έμπνευσης για τον Νίκο Φλώρο αποτέλεσε, εκτός των άλλων, ο εθνικός ποιητής της Ρωσίας Αλεξάντρ Πούσκιν, το Νοέμβριο η συλλογή θα μεταφερθεί στη Μόσχα και έπειτα στην Αγία Πετρούπολη, απ’ όπου και θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο εξυμνώντας την Ελλάδα, τον ηρωισμό, την επανάσταση και την ελευθερία.

Για επισκέψεις: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9 π.μ. – 2 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 5.30 – 8.30μ.μ., Κυριακή 10 π.μ.– 2 μ.μ., Δευτέρα κλειστά.


NEWSLETTER