Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 09:16

Καλαμάτα: Την έκθεση «Μνήμον φως» θα εγκαινιάσει σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Την έκθεση «Μνήμον φως» θα εγκαινιάσει σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «Μνήμον φως» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, από το Δήμο Καλαμάτας και περιλαμβάνει 26 σπουδαία έργα του Χρήστου Μποκόρου από τα τελευταία χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Ανάμεσά τους, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και 3 έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων, τα οποία το κοινό θα δει για πρώτη φορά.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο χώρο της έκθεσης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στάθηκε στην ευχάριστη συγκυρία της παρουσίασης του έργου του Χρήστου Μποκόρου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση και την ξεχωριστή τιμή της παρουσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια. «Εχουμε θέσει τον πολιτισμό ως προτεραιότητα στην πολιτική που ασκούμε, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη και την επιθυμία των συμπολιτών μας για ποιοτική ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο οποίος τόνισε πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν ξεναγήσεις στα μέσα Οκτωβρίου καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ξεχωριστές εκθέσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη. «Η δουλειά του Χρήστου Μποκόρου έχει μια πνοή ελληνικότητας, μια μυσταγωγία και αισθάνομαι πως κρύβει ένα μήνυμα για τον καθένα από εμάς» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου διευκρίνισε πως η έκθεση δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα, αλλά οργανώθηκε με επίκεντρο την αταλάντευτη πίστη του ζωγράφου σε σταθερές αξίες. Επιπλέον, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στις σημαίες της έκθεσης, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αφιερωμένες στην Έξοδο του Μεσολογγίου. «Υπάρχουν και πιο δύσκολα θέματα που χειρίζεται ο ζωγράφος στην έκθεση, όπως αυτό του Εμφυλίου και της Αντίστασης» είπε, υπογραμμίζοντας πως για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων του καλλιτέχνη απαιτείται η βιωματική εμπειρία του θεατή με το εκάστοτε έργο. Πρόσθεσε δε, πως τα πιο πολλά έργα είναι φτιαγμένα πάνω σε παλιά ξύλα που έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, όντας ντουλάπες, παλιές γέφυρες, πλοία κ.ά., ενώ τα υφάσματα είναι επίσης παλιά ρούχα, τραπεζομάντηλα ή κουρτίνες, έχοντας πάνω τους τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας. «Αν κανείς υπολογίσει τη δυσκολία στην επεξεργασία των πραγμάτων αυτών θα διαπιστώσει την αγάπη για τα πράγματα και για τα ανθρώπινα ίχνη μέσα στο χρόνο. Αυτή η πορεία της μεταφοράς στο σήμερα είναι ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα της έκθεσης» επεσήμανε.

Τέλος, ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος ανέφερε πως δεν δυσκολεύτηκε στην επιλογή των έργων που θα έφερνε στην Καλαμάτα, καθώς η Ελληνική Επανάσταση συνδέεται με τα έργα που έχει κάνει τα 30 τελευταία χρόνια. «Ξαναβλέποντας τα έργα αυτά μπορώ να πω πως δείχνουν το βασικό ζητούμενο αυτού του είδους της ζωγραφικής. Δεν είναι μόνο τα παλιά ξύλα, τα πανιά και οι χρήσεις άλλων ανθρώπων που εικονίζονται σε αυτά. Είναι η ιστορία μας. Το ζητούμενο ήταν πάντα να βρω αυτό που μας ενώνει. Σε ποιον όμως απευθύνεται ένα έργο; Όλα αυτά τα έργα σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν» ανέφερε, λέγοντας πως το ζητούμενο των έργων είναι να αναδειχθούν ως τέχνη. «Δεν είναι τα έργα που εκτίθενται στις εκθέσεις. Εμείς εκτιθέμεθα απέναντι στα έργα, για να προσδώσουμε νόημα στη δική μας ύπαρξη απέναντί τους», είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, σημείωσε πως δεν καταλαβαίνει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο εορτάζεται η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση σαν γιορτή. «Εχει πολύ αίμα αυτή η γιορτή και πολλούς ανθρώπους χαμένους. Τον θάνατό τους γιορτάζουμε. Ο θάνατος των ηρώων δεν είναι ένας απλός θάνατος. Κάτι έδωσαν και κάτι νίκησαν με αυτό το θάνατο, γι’ αυτό και τους μνημονεύουμε. Γιορτάζουμε την αθανασία τους και το χρέος μας απέναντί τους. Δεν γιορτάζουμε έτσι τα 200 χρόνια, αλλά 200 χρόνια μετά τιμούμε τον αγώνα εκείνων και κυρίως πως ξεπέρασαν το φόβο του θανάτου. Απ’ την ώρα που δίνουμε τη ζωή μας σε μια ιδέα, αυτή έχει αίμα, άρα είναι ζωντανή και είναι γεγονός. Αυτό τους το χρωστάμε, ειδικά σε καιρούς πιο βολικούς» δήλωσε.

Μετά το πέρας της συνέντευξης, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τον ίδιο, τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα και πώς εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, με ωράριο λειτουργίας καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο. Την έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη. Επιμελείται ο ιστορικός Τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.


NEWSLETTER