Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 08:28

Καλαμάτα: Μαθητές από 4 χώρες συζήτησαν για fake news στην αίθουσα εκδηλώσεων της “Ε” (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Μαθητές από την Τσεχία, την Ισλανδία, τη Λετονία και την Ελλάδα φιλοξένησε χθες στο χώρο της η “Ε”, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus που εκπονεί το 2ο Λύκειο Καλαμάτας με τίτλο “U2Have a Voice”.

Το πρόγραμμα αφορά τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, καθώς και τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, αλλά και τα fake news και πώς αυτά επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Οι 21 φιλοξενούμενοι στην Καλαμάτα μαθητές και άλλοι 21 του 2ου Λυκείου, μαζί με τις 6 καθηγήτριές τους που τους συνόδευσαν, συνομίλησαν με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Νικολέττα Κολυβάρη και παρακολούθησαν την παρουσίαση του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλη Πουλόπουλου, για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων.   

Η δημοσιογράφος της “Ε” Νικολέττα Κολυβάρη απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητριών και μαθητών για τη διαχείριση της είδησης αλλά και πώς το διαδίκτυο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε τις ειδήσεις. Η δημοσιογράφος κλήθηκε να απαντήσει στο τι γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφωνία για το πώς θα “παίξει” μια είδηση, και πώς τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι διασφαλίζουν την εγκυρότητα των πληροφοριών τους και των πηγών πληροφόρησης. Στη συζήτηση αναφορά έγινε και στα κριτήρια αξιολόγησης μιας είδησης και της αξιοπιστίας του συντάκτη και του μέσου, αλλά και στο πώς μπορεί να διορθώσει μια λάθος πληροφορία που δημοσιεύτηκε ή “βγήκε” στον αέρα. Της ζητήθηκε, ακόμα, η γνώμη της για το αν τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι ανεξάρτητα από πολιτικές επιρροές, καθώς και να σκιαγραφήσει το προφίλ του ιδανικού αναγνώστη.   

Ο Βασίλης Πουλόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνιδρυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ο Σπόρος», μίλησε για το πρόγραμμα που ολοκληρώνει αυτό το μήνα η εταιρεία και σχετίζεται με τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα το έργο με ονομασία «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Active citizens fund», με φορέα υλοποίησης την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ο Σπόρος».

Ο κ. Πουλόπουλος μίλησε για το διαδίκτυο, τον ορισμό του και τη χρήση του που κάνουμε σήμερα, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τη διαδικτυακή φήμη και τις ψευδείς ειδήσεις και αναρτήσεις, ενώ μέσα από απλά και απτά παραδείγματα προσπάθησε να δώσει κάποιες πιο πρακτικές συμβουλές για τον τρόπο εντοπισμού ψευδών ειδήσεων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα που υλοποιεί ο «Σπόρος» μπορεί κανείς να βρει εδώ: http://www.fakenewshunter.gr

Οι χώρες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Erasmus “U2Have a Voice”είναι η Τσεχία (συντονίστρια χώρα), Ισλανδία, Λετονία και Ελλάδα, και συγκεκριμένα τα σχολεία: Obchodni akademie a Vyssi odborna skola (Τσεχία), Menntaskólinn á Tröllaskaga (Ισλανδία), Saldus vidusskola (Λετονία) και 2ο Λύκειο Καλαμάτας, με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς τις Simona Luftova και Marketa Rapkova από την Τσεχία, Iveta Kirse και Inga Mankus από την Λετονία, Karolina Baldvinsdottir και Kolbrun Halldorsdottir από την Ισλανδία και την υποδιευθύντρια του 2ου Λυκείου Καλαμάτας Ιωάννα Λαμπροπούλου.