Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 19:22

Τα “Εμφύλια έπη” ξανά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Τα “Εμφύλια έπη” ξανά στην Καλαμάτα

 

Στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ επανέρχονται για 3 τελευταίες παραστάσεις τα “Εμφύλια έπη” του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ.

Μετά από την επιτυχία της παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το έργο θα παιχτεί για όσους δεν πρόλαβαν να το δουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου ήταν κατάμεστη και οι συντελεστές δέχτηκαν διθυραμβικές κριτικές.

Η Χρυσάνθη Δούζη ερμηνεύει τους ρόλους, η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί είναι του Γιάννη Μαργαρίτη, η μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη, η επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών της Ελένης Μανωλοπούλου, το βίντεο της Χρυσούλας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη.

Μουσικός επί σκηνής είναι ο Δημήτρης Μπακέας.

Τι αφορά το έργο: Η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία είναι οι συνδετικοί κρίκοι των 4 ενοτήτων από τις οποίες αποτελείται το έργο. Αυτά τα δύο μεγάλα θέματα αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα 4 πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας: ο αλαζών και νάρκισσος Αλκιβιάδης με φόντο τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (5ος αι. π.Χ.), o πρίγκιπας Δημήτριος Παλαιολόγος, από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου των Παλαιολόγων στην Πελοπόννησο (15ος αιώνας), ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος με φόντο τον εμφύλιο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τέλος ο ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, πρωταγωνιστής του εμφυλίου της δεκαετίας του 1940, αποτελούν τα βασικά πρόσωπα. Διαφορετική ιστορική αφετηρία, κοινό φόντο: ο εμφύλιος πόλεμος. Το κάθε αφήγημα αρχίζει με τη ραδιοφωνική αναγγελία του θανάτου του εκάστοτε πρωταγωνιστή και τον επιμνημόσυνο λόγο που εκφωνεί μια ανώνυμη γυναίκα. Καθώς το πνεύμα του εκλιπόντος αναλαμβάνεται, η γυναίκα συνδιαλέγεται μαζί του, άλλοτε σαν κορυφαία αρχαίου χορού που εκπροσωπεί τη μέση έκφραση της κοινότητας κι άλλες φορές σαν τη συνείδηση που τον ελέγχει, συνοψίζοντας τις πράξεις του βίου του.

Σκηνοθετικό σημείωμα: “Αλαζονεία, ναρκισσισμός, ακούσια και εκούσια προδοσία αρχών και αξιών προκειμένου να ικανοποιηθεί το «εγώ» της εξουσίας και όλα αυτά με φόντο εμφύλιους σπαραγμούς και ανθρώπινο πόνο. Κι ένας παντεπόπτης οφθαλμός που σιωπηλά παρακολουθεί το δράμα της διαχρονικά σπαρασσόμενης ύπαρξης. Μια παράσταση πολιτική και συνάμα τελετουργική, που βάζει την Ελλάδα μπροστά στον καθρέφτη”.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 και 8 ευρώ. Οι παραστάσεις θα γίνουν με όρους λειτουργίας κλειστών θεάτρων, με όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER