Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 21:09

Τιμούν τη μνήμη του Κολοκοτρώνη

Γράφτηκε από την

 

Την μνήμη του Κολοκοτρώνη θα τιμήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων στο ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου στην Αθήνα.

Εκεί τον Φεβρουάριο του 1843 εψάλλη η εξόδιος ακολουθία του ήρωα. Οι απανταχού καταγόμενοι από την Πελοπόννησο μπορούν να δώσουν το “παρών” την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια να παραβρεθούν στην κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα στην οδό Σταδίου.

Ο Γέρος του Μοριά πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε με κάθε επισημότητα στην Αθήνα με χιλιάδες λαού να ακολουθεί την πομπή  από τις οδούς Ερμού και Αιόλου για να καταλήξει στον τότε Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου και τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην «τιμητική φρουρά» ήταν όλοι οι εναπομείναντες εν ζωή συμπολεμιστές του, όπως οι Γεώργιος Κουντουριώτης, Τζαβέλας, ∆ημήτρης Πλαπούτας, Ρήγας Παλαμήδης, Μακρυγιάννης, Γιατράκος, ∆εληγιάννης κ.ά. Στα πόδια του είχε εναποτεθεί μια τουρκική σημαία για να συμβολίζει τις μεγάλες του νίκες επί των Οθωμανών καθόλη τη διάρκεια της Επανάστασης. Συντετριμμένοι παρακολούθησαν την τελετή οι δυο γιοι του, ο Γενναίος και ο Κολίνος που ξέσπασαν σε λυγμούς τη στιγμή που εκφωνούνταν οι επικήδειοι λόγοι, ενώ ο δεύτερος είχε χάσει και τις αισθήσεις του.