Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 18:27

Η Καλαμάτα γιόρτασε τα 201 χρόνια από την απελευθέρωσή της (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η Καλαμάτα γιόρτασε με κάθε επισημότητα σήμερα την απελευθέρωσή της στις 23 Μαρτίου 1821, ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Το κυρίαρχο σημείο των εκδηλώσεων ήταν η αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης από τους οπλαρχηγούς - ήρωες του 1821. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής ήταν ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και την άφιξη του σκυταλοδρόμου που μετέφερε τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα έγινε η αφή του βωμού και η έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης. Ακολούθησε η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, και το τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του '21. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφανιού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Kαλαμάτας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που κατέκλεισε τα γύρω πεζοδρόμια, και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους.

Δείτε φωτογραφίες: