Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 08:09

Παρουσιάστηκε η έκθεση του Φώτη Καγγελάρη

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε η έκθεση του Φώτη Καγγελάρη

 

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή στον “Χώρο Τέχνης Α49”, η μοναδική έκθεση τελετουργικών αφρικανικών μασκών από τη συλλογή του Ψυχοπαθολόγου-καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, με τίτλο «Από το πραγματικό στο επέκεινα».

Οικοδεσπότης στην εκδήλωση ήταν ο ίδιος ο συλλέκτης, ο οποίος, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στις τελετουργικές μάσκες της συλλογής του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η επιμελήτρια της έκθεσης Ναταλία Σταμοπούλου, ενώ, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, το παρών έδωσε η αντιδήμαρχος  Μαρία Αγγελή. Πλήθος κόσμους θαύμασε 25 επιτοίχιες και 8 επιτραπέζιες μάσκες καθώς και κοσμήματα από τη συλλογή του Φ. Καγγελάρη.

Οι μάσκες της έκθεσης προέρχονται από διάφορες χώρες κυρίως της Δυτικής Αφρικής (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού) με σκοπό να αναδείξουν τις συμβολικές δραστηριότητες της μάσκας στην καθημερινή ζωή αλλά και στις ιδιαίτερες στιγμές του ατόμου και της κοινότητας: περιτομή, τοκετός, γάμος, κυνήγι, θεραπεία.

Η έκθεση των μασκών του Φώτη Καγγελάρη, που εντάσσεται στο ειδικό αφιέρωμα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», θα λειτουργεί έως τις 10 Απριλίου στον Χώρο Τέχνης Α49, καθημερινά, 11 π.μ. - 3 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη, με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό του Covid-19. 

 


NEWSLETTER