Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 08:47

Μουσική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών στην πλατεία Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Μουσική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών στην πλατεία Καλαμάτας

 

Θετικά μηνύματα κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα από ήχους punk και εναλλακτικού ροκ πέρασε σε άλλα παιδιά και εφήβους η μπάντα “Bottoms up’’ του Μουσικού Σχολείου, χθες, σε ένα απόγευμα αφιερωμένο στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών.

H εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αύριο Κυριακή και αποτελεί το κλείσιμο μιας σειράς δράσεων που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από τον περασμένο Ιανουάριο έως και αυτό το μήνα.

 

108 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο χρονικό αυτό διάστημα του 1ου εξαμήνου 2022 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 212 παρεμβάσεις σε 2.749 άτομα. Οι 108 παρεμβάσεις έγιναν στα σχολεία και συμμετείχαν 2.231 μαθητές. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, κοινωνική ανθρωπολόγος Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, “μιλάμε για βιωματικές δράσεις που δίνουν χώρο στα παιδιά και στους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις απόψεις τους, τις σκέψεις και να συνειδητοποιήσουν τυχόν λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με στάσεις ζωής”. Λανθασμένες πεποιθήσεις που, σε συνδυασμό με τους παράγοντες κινδύνου που εντοπίζονται στο οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο, “μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές συμπεριφορές όπως στη χρήση ουσιών, στην εξάρτηση από το διαδίκτυο, σε δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη βία και στην επιθετικότητα”.

 

“ΑΚΙΝΔΥΝΟ” ΤΟ ΧΑΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 57% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ  

Ενδεικτικά σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής το 2019, όπου συμμετείχαν 17.733 μαθητές ηλικίας 16-18 ετών από 351 Λύκεια, 2 στους 3 εφήβους (63,3%) θεωρούν “ακίνδυνο” να καπνίζει κανείς τσιγάρο περιστασιακά, ενώ ένας στους τρεις 16χρονους (30,9%), 2 στους πέντε 17χρονους (43,3%) και περισσότεροι από τους μισούς 18χρονους (55%) έχουν μεθύσει έστω και μια φορά στη ζωή τους. Επίσης ένας στους 2 (57%) θεωρούν “ακίνδυνη” τη δοκιμή χασίς, δύο στους 5 (44,2%) θεωρούν “ακίνδυνη” την περιστασιακή χρήση, ενώ ένας στους 7 (14,9%) θεωρεί “ακίνδυνη” τη συστηματική χρήση της ουσίας.

“Οι έφηβοι κατακλύζονται από ένα συνονθύλευμα πληροφοριών που τους μπερδεύει και τους αποπροσανατολίζει” εξηγεί η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας. Γι’ αυτό, όπως λέει, είναι σημαντικό “να ακούμε τα παιδιά χωρίς διάθεση κριτικής και αυστηρότητας και είναι αυτό που μεταφέρουμε στα σεμινάριά μας σε γονείς και εκπαιδευτικούς”. Κλείνοντας, η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να καλλιεργήσει η επιστημονική ομάδα μέσα από τις δράσεις της “είναι μια ουσιαστική σχέση με τους εφήβους που συμμετέχουν, ώστε να θεωρούν το ΚΕΠΕΠΨΥ συνοδοιπόρο στη ζωή τους”.

Ν.Κ.


NEWSLETTER