Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 08:12

Πλήθος συμμετοχών στο 1ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι απ’ όλη τη Μεσσηνία με περισσότερους από 370 χορευτές θα συμμετέχουν στο 1ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (πατινάζ).

Κατά το διήμερο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα και από τις χαμένες Πατρίδες. Οι εκδηλώσεις του 1ου Ανταμώματος Παραδοσιακών Χορών εντάσσονται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2022 που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. «Φάρις».

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε αρχικά πως για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για μικρούς και μεγάλους, τονίζοντας πως ολοκληρώθηκαν ήδη με επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα που έχουν διοργανωθεί και οι Διεθνείς Μουσικές μέρες Καλαμάτας. «Ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη το Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, έρχεται η αγροτική έκθεση “Άρτος – Οίνος – Έλαιον”, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας καθώς και το Φεστιβάλ Μπύρας» σημείωσε, λέγοντας για το Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών πως θεωρεί ότι θα γίνει θεσμός καθώς η Καλαμάτα συνδέεται με το χορό και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας πρόσθεσε πως η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, πρέπει να αναβιώνουν μέσα από το χορό και το τραγούδι, φέρνοντας ως παράδειγμα το μαντίλι ανάμεσα στους χορευτές που δηλώνει κάτι. «Πιστεύω πως το διήμερο αυτό ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και θα έχει επιτυχία» συμπλήρωσε. Ο εμπνευστής και συντονιστής της διοργάνωσης Νίκος Κισκήρας έκανε γνωστό πως 16 σύλλογοι της Μεσσηνίας θα δώσουν το παρόν σε αυτή την εκδήλωση, ενώ 3 ακόμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσιωτών “Φανερωμένη”, ο σύλλογος Λεΐκων και ο Λαογραφικός Σύλλογος Κορύβαντες δεν κατάφεραν τελικά να μετουσιώσουν τη συμμετοχή τους στην πράξη, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Παράλληλα, διευκρίνισε πως η πρώτη διοργάνωση θα “τρέξει” μέσω χορηγιών,  υπογραμμίζοντας πως ενδιάμεσα, στις 10 μ.μ. της κάθε βραδιάς, θα γίνει παράδοση αναμνηστικών από το Δήμαρχο Καλαμάτας, χορεύοντας όλοι οι συμμετέχοντες ένα καλαματιανό, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται με τα υπόλοιπα χορευτικά. «Εφόσον το Αντάμωμα κριθεί επιτυχημένο, του χρόνου θα γίνει τριήμερο με τη συμμετοχή χορευτικών από την Πελοπόννησο ευρύτερα» κατέληξε.

Στο Αντάμωμα θα συμμετάσχουν τα εξής χορευτικά: Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μεσσήνης”, Σύλλογος Μικρασιάτες Καλαμάτας, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Σύλλογος γυναικών Δωρίου - χορευτικό οι Δωριείς, Σύλλογος Αθλητικού Χορού Καλαμάτας “Ξενία”, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας "Ο Ψηλορείτης", Πολιτιστικός σύλλογος Μεθώνης,  Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας “Η Αγία Τριάδα” – Χορευτικό τμήμα “Αργώ” , Ένωση Ποντίων Μεσσηνίας “Η νέα Ρωμανία”, Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης, Χορευτικός Σύλλογος Εν Χορώ Μεσσηνίας, Λαογραφικός Όμιλος Χώρας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος "ΟΙ ΑΜΦΙΕΙΣ", Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών "Ο Πυρσός", Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων.

Δείτε τις περιοχές και τους χορούς που θα παρουσιαστούν: