Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 07:54

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η πράσινη ενέργεια στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η πράσινη ενέργεια στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού

 

“Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη Ναυτιλία” είναι για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας που γιορτάζεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και αφιερώνεται στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προώθηση καινοτομιών της έρευνας και ανάπτυξης, της τεχνολογικής συνεργασίας και της ανάδειξης λύσεων για την απανθρακοποίηση και για μία πιο φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία.

Η ναυτιλία είναι ο πλέον παγκοσμιοποιημένος τομέας της οικονομίας, και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας ΙΜΟ, ένας εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ναυτιλίας με έδρα το Λονδίνο, θέλει αυτή τη χρονιά να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση για την πορεία της ναυτιλίας και για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες δύνανται να αξιοποιηθούν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Επίσης προσφέρει κίνητρο για να εξεταστεί περαιτέρω ο τρόπος με τον οποίο η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός μπορούν να υποστηρίξουν τη ναυτιλία. Ωστόσο, όπως αναφέρει στον χαιρετισμό του ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Ναυτιλίας ο γεν. γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, οι τεχνολογικές λύσεις για μία πιο καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία πρέπει να ωφελούν και τους ανθρώπους. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο στους ναυτικούς και το λοιπό ναυτιλιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για εκπαίδευσή τους.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2022 συμπίπτει με τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Ναυτιλία στις 18 του περασμένου Μαΐου και σηματοδοτεί αυτό το κοινό ορόσημο. Ο IMO σκοπεύει να δημιουργήσει ευκαιρίες για συζήτηση ως προς το ρόλο των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στο ναυτιλιακό τομέα. Αυτό θα υποστηρίξει την δίκαιη και ισότιμη μετάβαση στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλίας απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα, καθώς και τον βασικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γυναίκες στο να ηγηθούν αυτών των αλλαγών, κυρίως στην παραγωγή και χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογιών επί του πλοίου.

 

Ο ΙΜΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

Ο ΙΜΟ νομοθετεί πάνω σε θέματα ναυτιλίας και η δραστηριότητά του αυτή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Οι κανονισμοί που θεσπίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν παγκόσμια ισχύ και τα νομοθετικά μέτρα που παίρνει ενσωματώνονται στη νομοθεσία όλων των μερών του κόσμου - είναι ο σημαντικότερος φορέας που νομοθετεί για θέματα ναυτιλίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικότερα, οι διεθνείς συμβάσεις που καταρτίζονται στο πεδίο του ΙΜΟ αφορούν και ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, πλοίων και ναυτικών, ζητήματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα αστικής ευθύνης για ρύπανση της θάλασσας. Στη λειτουργία του ΙΜΟ η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς από το 1958, οπότε και ιδρύθηκε.

Η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 1978. Εκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ν.Κ.