Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 08:50

Καλαμάτα: Διήμερο ενημερωτικών δράσεων του Κλιματικού Συμβολαίου

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Διήμερο ενημερωτικών δράσεων του Κλιματικού Συμβολαίου

 

Διήμερο ενημερωτικών δράσεων πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, ενόψει της σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης.

Οπως ανακοινώθηκε, στη β' φάση του ολιστικού υπερπρογράμματος της Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, έχει μπει πλέον η Καλαμάτα. Στη φάση αυτή οι συμμετέχουσες πόλεις, και η Καλαμάτα, θα πρέπει να παρουσιάσουν τους τρόπους ώστε να φτάσουν στην κλιματική ουδετερότητα και να υπογράψουν το Κλιματικό Συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε workshop το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό Δημαρχείο, όπου οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αποστολής Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης, απάντησαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κήρυξε την έναρξη των διαδικασιών σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης, ενώ παρουσιάστηκε και ο “οδικός χάρτης” για την υλοποίηση του στόχου.

Στην ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι πρόκειται “για ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από τις λέξεις φιλοδοξία, ικανότητα, δέσμευση, συμμετοχικότητα. Εμείς προσθέτουμε και την τόλμη γιατί έχουμε την τόλμη να προσπαθήσουμε”.

Ο δήμαρχος κάλεσε “όλους τους συμπολίτες μας να εγγραφούν, να συμμετέχουν, ώστε να δημιουργήσουμε τις σημαντικές ενότητες καταθέτοντας προτάσεις και ιδέες, συζητώντας. Να τους ακούσουμε όλους”.

Στοιχεία σχετικά με τα έως σήμερα αποτελέσματα από τη δημόσια διαβούλευση, καθώς επίσης και ενημέρωση επί των θεματικών αξόνων και θεματικών ενοτήτων που έχουν αναπτυχθεί, παρουσίασε ο αρμόδιος Ααντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

Η προσπάθεια της πόλης, βρίσκεται σε καλό επίπεδο και προδιαγράφει άριστες προοπτικές, όπως τονίστηκε από πανεπιστημιακούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε ότι “είναι η δεύτερη φορά που η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο. Η πρώτη ήταν στην οικονομική κρίση που ενώ βλέπαμε όλες τις πόλεις της Ελλάδος να υποβαθμίζονται, η Καλαμάτα με επιθετικές κινήσεις κατάφερε να αναπτύσσεται”.

Η καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Κοτταρίδη χαρακτήρισε “πρωτοφανή τη συνεργασία που αναπτύχθηκε” για το πρόγραμμα. Δήλωσε “Καλαματιανή εκ πατρός”, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχω ακούσει πολλές φορές να μου λένε ότι εσείς οι Καλαματιανοί είστε ξεροκέφαλοι. Εγώ λέω ότι αν αυτή η ξεροκεφαλιά μας κάνει να βάζουμε στόχους, ότι είμαστε επίμονοι και αγωνιστές και προσπαθούμε να τους επιτύχουμε, τότε ναι, είμαστε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και εδώ”.

Την αισιοδοξία του για το μέλλον του προγράμματος και της πόλης, εξέφρασε σε χαιρετισμό του, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. 

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, Βασίλης Διονυσόπουλος παρουσίασε την ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας του προγράμματος που είναι: https://mission.kalamata.gr/


NEWSLETTER