Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 08:51

Συγκίνηση στην εκδήλωση για τους Αρμένιους πρόσφυγες της Καλαμάτας (βίντεο)

Συγκίνηση στην εκδήλωση για τους Αρμένιους πρόσφυγες της Καλαμάτας (βίντεο)

 

Μία ακόμα σημαντική προσφορά των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Μεσσηνίας στην τοπική ιστορία, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για την έκδοση της προϊσταμένης των ΓΑΚ Μεσσηνίας Αναστασίας Μηλίτση - Νίκα, με τίτλο “Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα, 1921-1947”, η παρουσίαση της οποίας συνόδευσε την έκθεση αρχειακού υλικού με τους πρόσφυγες από την Αρμενία στην πόλη.

Η παρουσίαση έγινε σε κλίμα συγκίνησης, φιλίας και συμπόρευσης Ελλήνων και Αρμενίων. Τονίστηκε η συμπαράσταση και η φιλοξενία της Ελλάδας και της Καλαμάτας στους Αρμένιους πρόσφυγες κι εκφράστηκαν ευχαριστίες κι ευγνωμοσύνη γι’ αυτές.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης (ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν, ενώ χαιρετισμό έστειλε η πρεσβεία της Αρμενικής Δημοκρατίας.

“Για τον Αρμενικό λαό η Ελλάδα προσέφερε τις καλύτερες συνθήκες επιβίωσης στους κατατρεγμένους πατριώτες μας”, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: Ο Τακβόρ Οβακιμιάν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα, με θέμα “Η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα διαχρονικά”.

Η Βερζίν Α. Καραμπετιάν, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Αρμενικά”, με θέμα “Ο Αρμενικός Τύπος και η εκδοτική δραστηριότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα” και η Αν. Μηλίτση-Νίκα, προϊσταμένη ΓΑΚ Μεσσηνίας, με θέμα “Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα, 1921-1947”.

Η κ. Μηλίτση ενημέρωσε ότι στην Καλαμάτα έμειναν 700 Αρμένιοι, οι περισσότεροι σε ξύλινα παραπήγματα και τσίγκινες παράγκες στον Κορδία και οι πιο πλούσιοι στην Υπαπαντή. Σημείωσε ότι οι Αρμένιοι στηρίχθηκαν στην εκκλησία και την κοινότητα, είχαν 2 ενορίες (στον Κορδία και κοντά στην Υπαπαντή) και 3 σχολεία (2 στον Κορδία κι ένα στην Υπαπαντή, στην οδό Γορτυνίας). Είπε, ακόμα, ότι είχαν και ομάδα ποδοσφαίρου την Αρμενική Ενωση Καλαμών “Αραράτ”, που το 1931 ήταν μέλος της ΕΠΣ Καλαμών.

Μοναδική ήταν η ερμηνεία του ηθοποιού - σκηνοθέτη Αλέξη Κολιόπουλου στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Επιτροπής Επαναπατρισθέντων Αρμενίων Καλαμών (στο “Θάρρος” στις 16 Σεπτεμβρίου 1947), με το οποίο ευχαρίστησαν τους Ελληνες και τους Καλαματιανούς. “Μόνο εσείς οι Ελληνες μας συμπονέσατε. Χάρις σε σας σώθηκαν 70.000 Αρμένιοι. Την Ελλάδα τη θεωρούμε δεύτερη πατρίδα μας. Ημέρα και νύχτα θα προσευχόμαστε στο Θεό για την ευημερία της Ελλάδος. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο φιλόξενος λαός της Μεσσηνίας”, έγραψαν οι Αρμένιοι που έφυγαν από την Καλαμάτα και την Ελλάδα για τη Σοβιετική Αρμενία κι ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Αλ. Κολιόπουλος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τρία παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας. Ούτι και ταρ έπαιξε ο Νικόλας Παλαιολόγος, κιθάρα ο Αντώνης Κουφουδάκης και τραγούδησε η Κατερίνα Παλαιολόγου.

Γ.Σ.