Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 20:09

Παρουσιάστηκε στην Κυπαρισσία το βιβλίο της Άννας Καραμάνου

Γράφτηκε από την

 

Το βιβλίο της Αννας Καραμάνου "Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών Sapiens 1821-2021", από τις εκδόσεις "Αρμός" παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος" στην Κυπαρισσία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πρωτότυπο, επιμορφωτικό, μοναδικό στην κατηγορία του που καλύπτει κενό της βιβλιογραφίας και βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών. Ένα βιβλίο που αποτελεί μία διαφορετική, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική ανάγνωση, όπου παράλληλα με τη γνώση των ιστορικών σταθμών προβάλλονται και οι αγώνες των γυναικών στη 200χρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, η συνεισφορά τους στα ιστορικά γεγονότα και οι διεκδικήσεις τους. Ένα βιβλίο που είναι γραμμένο με γλώσσα ρευστή, με τρόπο μεστό, διεξοδικό και περιεχόμενο τεκμηριωμένο.

Το βιβλίο είναι σημαντικό να διαβαστεί από όλους μας και ειδικότερα από τη νέα γενιά, ώστε να προβληματιστεί, να αναστοχαστεί και να αξιοποιήσει, όπως λέει η συγγραφέας Άννα Καραμάνου, την ιερή παρακαταθήκη των πάμπολλων και συνεχών γυναικείων αγώνων και διεκδικήσεων. Γιατί είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία μια νέα προσέγγιση της εθνικής αυτογνωσίας, όπου η δικαιοσύνη των φύλων, όπως πολύ ορθά υπογραμμίζει η συγγραφέας, θα αποτελέσει ουσιώδες κομμάτι της αυτογνωσίας της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση και σωφροσύνη.

Ομιλητές ήταν: Ο δρ. Ιωάννης Σόλαρης φιλόλογος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, συγγραφέας. Η Χαρά Κιουρή φυσικός, διευθύντρια 6ου Λυκείου Καλαμάτας, μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας και της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Η Κατερίνα Ντρούλια (Δρούλια) φιλόλογος του ΓΕΛ Κυπαρισσίας, μέλος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF®, επίσημος εταίρος της UNESCO για τη διαφύλαξη, προώθηση και διάχυση του παραδοσιακού πολιτισμού και της λαογραφίας, γ.γ. του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννίτσαινας - Βαθύ Κυπαρισσίας «Άγιος Διονύσιος», σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Αρχονταρίκι».