Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 07:57

Εκδηλώσεις μνήμης στον μαρτυρικό Αετό (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Εκδηλώσεις μνήμης στον μαρτυρικό Αετό (φωτογραφίες)

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το πρωί στον μαρτυρικό Αετό για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού και τη θυσία κατοίκων του, που είτε πυρπολήθηκαν είτε εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα.

Εβδομήντα χρόνια μετά ζωντάνεψαν και πάλι οι μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου του 1943, που τα γερμανικά κανόνια από την πεδιάδα του Δωρίου στράφηκαν προς τον Αετό με σκοπό να τον ισοπεδώσουν και να τον κάψουν, σε αντίποινα φονικής μάχης που είχε προηγηθεί με γερμανική περίπολο στο χωριό. Από την επίθεση αυτή καταστράφηκε όλο το χωριό, με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές - κατοίκων που δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν και βρήκαν τραγικό θάνατο από τις φονικές οβίδες και τη φωτιά που έσπερναν, αλλά και από τα πυρά των Γερμανών στρατιωτών όταν μπήκαν στο χωριό μετά την πυρπόλησή του.

Οι προχθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, τονίζοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις χαλυβδώνουν την συνείδησή μας.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Λίτσα Λυμπεροπούλου στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης στράφηκε κατά της Γερμανίας τονίζοντας πως ό,τι δεν κατάφεραν δύο φορές με τα όπλα το επιχειρούν τώρα με οικονομικά μέσα, χαρακτηρίζοντάς τους... Ούννους που το DNA τους δεν αλλάζει. Οι απόψεις αυτές προκάλεσαν αρνητικά σχόλια καθώς είναι γνωστό ότι οι ναζιστές, που προκάλεσαν το ολοκαύτωμα, χώριζαν τους λαούς σε ράτσες με βάση το DNA. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σωστό να ακούγονται ρατσιστικά σχόλια για το DNA ενός λαού, ειδικά σε έναν τέτοιο μαρτυρικό χώρο.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων: Από τον Αετό ήταν οι Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος, (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Και από γειτονικά χωριά οι Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα (Κοπανάκι), Αικατερίνη Ζιάννη (Κοπανάκι), Αικατερίνη Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι), Νικόλαος Μανωλόπουλος.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφανιών από τον βουλευτή Θανάση Πετράκο εκ μέρους της Βουλής, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον αντισμήναρχο Νικόλαο Λυμπερόπουλο εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διοικήτρια του ΑΤ Κοπανακίου Μαρία Καραγιάννη εκ μέρους των Σωμάτων Ασφαλείας, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αντώνη Λόντο, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Λίτσα Λυμπεροπούλου, τον Σαράντο Κουκούμη εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας, τον Ναπολέοντα Γκότση εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων και τη Ρουμπίνη Ρέμπελου εκ μέρους των αποδήμων.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER