Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 21:55

Eκδήλωση αφιερωμένη στην ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη

Γράφτηκε από τον
Eκδήλωση αφιερωμένη στην ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στα Φιλιατρά, στην πρώτη κοινή εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας με τον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών “Ο Πυρσός.

Συμμετείχαν ακόμη ο Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης “Μαρία Πολυδούρη” και το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Στην εκδήλωση τονίστηκε η ιδιαίτερη προσωπικότητα της ποιήτριας αλλά και το σημαντικό της έργο στο σύντομο βίο της αφού έφυγε σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Η εκδήλωση στα Φιλιατρά συνδέετε με το γεγονός ότι η Μαρία Πολυδούρη έζησε στην πόλη ως μαθήτρια περίπου για ένα χρόνο και εκεί έκανε το πρώτο ποιητικό της βήμα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος του εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Δημόσιας Καλαμάτας, Πιπίνα Κουμάντου, που στάθηκε στη συνεργασία αυτή αλλά και την λειτουργία του παραρτήματος παιδικής βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά. Επισήμανε τα οφέλη που υπάρχουν από αυτές τις συνεργασίες και πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων. Επίσης ευχαρίστησε και τα μέλη του Συλλόγου γυναικών Μικρομάνης "Μαρία Πολυδούρη", που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών "Ο Πυρσός " Μαίρη Γκότση, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στη συνεργασία τους με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, αφού όπως είπε ο Πυρσός από το 1958 είχε βιβλιοθήκη που δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα ήθελαν.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, που στάθηκε στο σημαντικό έργο του Πυρσού και της προέδρου, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης.
Η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Καλαμάτας Μάγδα Σουλιώτη, ενημέρωσε για το σημαντικό ρόλο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης,
ενώ τόνισε πως για το παράρτημα των Φιλιατρών έχει ήδη γίνει καταλογογράφηση 1500 βιβλίων και συνεχίζεται. Πρότεινε τη δημιουργία μιας γωνίας στη βιβλιοθήκη που θα αφορά τη Μαρία Πολυδούρη και ανακοίνωσε ότι η βιβλιοθήκη θα εκδώσει 2 ηλεκτρονικά περιοδικά τον Αρμενιστή που θα είναι λόγου και τέχνης και το Ανεμοπετάλια που θα αφορά την Αβάθμια εκπαίδευση καλώντας όσους θέλουν με κείμενα τους να συνησφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.
Σχετικά με την ποιήτρια μίλησε η Παναγιώτα Πολυδούρη που αναφέρθηκε στις αφηγήσεις των γονιών και συγγενών της, αλλά και στο πατρικό σπίτι της που υπήρχε στη Μικρομάνη, το οποίο που συχνά επισκεπτόταν η ποιήτρια καθώς και στην τιμή και σεβασμό που έχουν στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη, όλα τα μέλη του συλλόγου τους, αλλά και οι κάτοικοι της Μικρομάνης.
Ο Κώστας Κόλλιας, συγγραφέας λογοτέχνης και πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και το έργο της Μαρία Πολυδούρη. Αναφερόμενος στη ζωή της στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία της στα Φιλιατρά, κάνοντας και μια εισαγωγή για το εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης. Όπως είπε η Μαρία Πολυδούρη ήρθε στα Φιλιατρά σε ηλικία 14 ετών για ένα περίπου χρόνο, αλλά σε αυτή την ηλικία και στα Φιλιατρά έκανε τα πρώτα της λογοτεχνικά φτερουγίσματα. Μίλησε στη συνέχεια για τον διορισμό στην Αθήνα, την γνωριμία της με τον Καρυωτάκη, τον ανεκπλήρωτο έρωτα της, την μετακόμιση στο Παρίσι, την επιστροφή της στην Αθήνα λόγω της ασθένειας της και τα τελευταία της χρόνια δίνοντας μάχη με τη φυματίωση που ακόμη και από αυτή τη μάχη εμπνεύστηκε. Σημείωσε δε πως το πιο κρίσιμο κεφάλαιο της ζωής της ήταν ο έρωτας της με τον Καρυωτάκη.
Επέλεξε ποιήματα της που απέδωσαν οι ηθοποιοί του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου Γιούλα Ζαχαροπούλου και Χρίστος Χήναρης , ενώ την εκδήλωση μουσικά έντυσαν οι:Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) και Γιάννης Πούλιος (βιολί).
Να σημειώσουμε ότι αποφασίστηκε τόσο η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας όσο και ο Πυρσός να προτείνουν στο Δήμο Τριφυλίας να μπει μια πλακέτα στο σπίτι που έζησε στα Φιλιατρά που να το κάνει γνωστό στο κοινό.
Κ.Μπ.


NEWSLETTER