Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 08:16

Τίμησαν την επέτειο της Μάχης στα Μηνάγια - Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης

Γράφτηκε από την

 

 

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, οι εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου - Νέστορος για την 198η επέτειο της Μάχης στα Μηνάγια και τα εγκαίνια του 1ου Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που τιμάται αυτή η ημερομηνία, μετά από τις ενέργειες του δήμου από κοινού με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας και την καθιέρωση με Προεδρικό Διάταγμα ως “δημόσια εορτή τοπικής σημασίας”.

Παρά τη βροχή που έπεφτε σχεδόν αδιάλειπτα από το ξημέρωμα, πολύς κόσμος από τους Αμπελόκηπους και τα γύρω χωριά έδωσε το “παρών”, καθώς και εκπρόσωποι των 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου και φορέων.

Το πρόγραμμα δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθεί, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο, με αποτέλεσμα η επιμνημόσυνη δέηση και οι χαιρετισμοί να γίνουν μέσα στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Κάτω Αμπελοκήπων.

Τη μητρόπολη Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γκουγκούνης και τον πανηγυρικό της ημέρας και το ιστορικό πλαίσιο έθεσε ο υποψήφιος δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημοσθένης Κορδός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ακόμη, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θεοδώρα - Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελής Στρίκος, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Γορτυνίας Στάθης Κούλης, Βόρειας Κυνουρίας Γεώργιος Καμπύλης, Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Τρίπολης Ελένη Καρούτζου, Καλαμάτας Αναστάσης Σκοπετέας, Τριφυλίας Μαρία Παναγοπούλου, Δυτικής Μάνης Παναγιώτης Μπασάκος, Πύλου - Νέστορος Γιάννης Σαρδέλης, Δημήτρης Γαϊτάνης, Τάσος Χρονόπουλος, Παναγιώτης Μιχαήλ, Μιχάλης Καραβίδας, Δημήτρης Σιψάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠΝ Θεόδωρος Χαραμαράς κι εκπρόσωποι από τους Δήμους Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Αιγίου και Νεμέας. Ακόμη, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, οι υποψήφιοι βουλευτές Πιπίνα Κουμάντου, Παναγιώτης Στέφανος, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, Μενέλαος Γερονικολός, Σπύρος Πώρος.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλακέτας για τους πεσόντες της μάχης (3 Μαρτίου 1825) στο χώρο του Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης και κατάθεση στεφανιών. Την πινακίδα εισόδου στο Πάρκο αποκάλυψαν από κοινού ο κ. Καρβέλας και η κ. Αυγερινοπούλου.